Zsuzsanna

Régi zene fiatal előadókkal

2013.01.30. 14:50

Programkereső

Bandemonda rovatunk mostani főszereplője a hazai régizene-játszás legfiatalabb generációját jelentő Budapest Bach Consort.

A folyamatosan bővülő, alakuló együttes repertoárját a barokk oratorikus művek határozzák meg, de szinte valamennyi stílusból játszottak már eddigi rövid, de annál mozgalmasabb életük során. Az együttes története 2009-ben kezdődött, amikor a Bartók Konziban Szokos Augustin és Hajduch-Szmola Patrik megalapította barátaival azt a vonóskarból és kamarakórusból álló felállást, ami ma is a Consort magját adja. A kezdetekhez képest a tagok sokszor cserélődtek, ami nem csoda egy, saját bevallásuk szerint, húsz év átlagéletkorú csapatban, ahol az érettségi időszak, vagy a külföldön folytatott tanulmányok akadályozhatják a próbafolyamatot. Mára legtöbbjük a Zeneakadémia hallgatója, a művészeti vezető, Szokos Augustin is, aki szeptemberben kezdte a karmester szakot, és emellett egyedül igazgatja az ének- és zenekart.

Szokos Augustin
Szokos Augustin

Első koncertjüket Lux Aeterna Kamarazenekar néven adták a Fasori Evangélikus Templomban, ahol Bach h-moll zenekari szvitjét és Pergolesi Stabat Materét játszották. A névválasztás oka kettős volt: egyrészt a latin szavak puszta jelentése miatt ("örök fény"), másrészt utaltak a zenekar azon célkitűzésére, hogy oratorikus barokk egyházi műveket adjanak elő, különös tekintettel a Bach-kantátákra. Motivációjuk tágabb értelemben véve arra irányult, hogy "saját bőrükön" tapasztalhassák meg a zeneirodalom e korszakának remekműveit, amire konzis körülmények között kevés lehetőség nyílik. A fennkölt célok mellett persze leginkább az együttzenélés öröme az, ami máig összetartja az együttest.

A zenekar és a kórus már a bemutatkozásukat követő első évben jelentős sikereket ért el. A Művészetek Palotája Üvegtermében előadhatták Purcell Dido és Aeneas című operáját, számos koncertet adtak, ahol Purcell, Bach, Buxtehude, vagy Michael Haydn művei mellett egy romantikus darabot, Fauré Requiemjét is műsorra tűzték. Itthoni fellépéseik mellett 2010 tavaszán Varsóba is meghívást kaptak.

Szokos Augustin és a Budapest Bach Concert
Szokos Augustin és a Budapest Bach Concert

A Budapest Bach Consort életében fontos fordulópontot jelentett két évvel ezelőtt új nevük felvétele, ami ehhez méltóan az addiginál is több Bach-művet hozott a repertoárba. Ennél is fontosabb újdonság volt, amikor a modern hangszereken játszó együttes korabeli hangszerekre váltott, így a szó legigazibb értelmében véve historikus előadókká válhattak. A névváltást követően a kórus és zenekar kizárólag Bach hangversenyeket adott, ám a darabok különböző műfajokat képviseltek. Versenyműveket és az Esz-dúr Magnificatot játszották a Nádor Teremben, a következő évben kantátaestet tartottak, ahol az énekes szólisták egyúttal az igen kis létszámú (szólamonként háromfős) kórusban is énekeltek. Tavalyi legnagyobb vállalkozásuk a Gabrieli Choirrel közösen bemutatott János-passió volt.

A közönség legközelebb tavasszal hallhatja őket, amikor Purcell Tündérkirálynőjét állítják színpadra. A semioperát teljesen új rendezésben, részben magyar fordításban adják majd elő, ahol a zene szigorúan historikus megközelítése élő, mai színpadi megjelenítéssel párosul. Miközben már javában zajlanak a próbák az izgalmas előadásra, az együttes új tagokkal kiegészülve Orbán György nőikarainak és bécsi klasszikus szerzők műveinek előadását tervezi, de talán mire cikkünk megjelenik, még három projekt lesz készülőben. Részletekért látogassatok el a Wesselényi utcai épület aulájába, vagy figyeljétek a kihelyezett tájékoztatókat!