Dezső

Gőz László: "Nyitottak vagyunk mindenre"

2013.03.13. 06:58

Programkereső

Március 23-án nyílik meg új helyén, a IX. kerületi Mátyás utca 8. szám alatt a Budapest Music Center. A vadonatúj zenei központról Gőz Lászlót, a BMC alapítóját, ügyvezető igazgatóját kérdeztük. INTERJÚ

- Mikor és miért fogalmazódott meg az igény az új központra?

- Az elmúlt tizenhét évben elért eredmények mellett rá kellett jönnünk, hogy rengeteg dolog változott a zene világában. A fizikai lemezkiadás (CD) évi 50%-os visszaesést mutat, a koncertlátogatók száma sem nőtt. Új területekkel kell bővítenünk a BMC portfolióját. De talán a legfontosabb, hogy hatvanas éveim felé tartva, szeretném biztonságban tudni az elmúlt tizenhét év munkáját.

Gőz László
Gőz László

- Hogyan esett a választás erre az épületre? Ezen a környéken akart maradni?

- Ez az épület - bár 80%-ban le lett bontva - a vegyes kövezetű falai miatt tökéletesen alkalmas volt az elképzeléseink megvalósítására. Az elmúlt években a Ferencváros nagy fejlődésen ment keresztül. A kerület adottsága, hogy 10 perc távolságban van egymástól és tőlünk is a négy legnagyobb egyetem: Műszaki, Közgazdasági, ELTE Jogi és Bölcsész Kar, arról nem is beszélve, hogy a kerület valóságos kulturális negyeddé vált, hiszen ott van a Müpa, a Nemzeti Színház, és a lassan megnyíló CET.

- De mi a garancia arra, hogy a közönség a BMC-t fogja majd választani?

- Garantálni nem tudunk semmit, csak rajtunk múlik, ha jól csináljuk a dolgunkat, várhatóan sokan lesznek rá kíváncsiak.

- A terv régóta megvan - miért csak most valósulhatott meg?

- A ház magántulajdon, a gazdasági válság miatt csak most kaptunk hitelt, de ez elég időt adott arra, hogy a ház belső logisztikáját nyugodtan megtervezhessük.

A cím: Mátyás utca 6 - Bejárás a Budapest Music Center épületében 2013. január 13-án
A cím: Mátyás utca 6 - Bejárás a Budapest Music Center épületében 2013. január 13-án

- Már a megvalósítás is meglehetősen költséges volt. Hogyan képzelik el a komplexum fenntartását hosszú távon?

- A hitelt - havi 10 millió forint - vissza kell fizetnem, ez 70 éves koromig komoly feladat lesz. Rendelkeztem arról, hogy ha már nem élünk, a ház teljes tartalmával a világra maradjon, ne lehessen eladni, átépíteni, és a funkcióját megváltoztatni. A ház fenntartását illetően tettünk lépéseket a Főváros és a kultusztárca felé, reményeink szerint kapunk működési támogatást, tekintettel arra, hogy számos közfunkciót látunk el.

- Havi 10 millió nem kis pénz. Ha szabad érdeklődni, miből szándékozik visszafizetni?

- Eddig is ennyit költöttünk a könyvtárra, a zenei információs központra és a lemezkiadásra és jó pár kortárs zenei koncertre. A cég a háztól független és a házban rendezett üzleti rendezvényeiből befolyó bevételeiből fedezi majd a banki kölcsön visszafizetését.

- Mi minden lesz tulajdonképpen ebben a sokfunkciós épületben?

- A pincében próbaterem, hangszerraktár, a kiadó CD-raktára, konyha, 150 fős étterem-kávéház, benne jazz klub, ami kétszintes. A földszinten a 350 fős koncertterem a hozzátartozó előtérrel, művészöltözőkkel, stúdió feljátszó helyiségekkel. Az emeleten lesznek az irodák, a hangstúdiók lejátszó helyiségei, Eötvös Péter kurzusintézete és a könyvtár, ami egyben kamarakoncertek és előadások megtartására is alkalmas. A további két szinten van még két rendezvényterem (60 és 120 fős), 11 db kétszemélyes vendégszoba és egy professzori lakás, valamint egy nyitott tetőterasz.

Gőz László elégedett - Bejárás a Budapest Music Center épületében 2013. január 13-án
Gőz László elégedett - Bejárás a Budapest Music Center épületében 2013. január 13-án

- A márciusi nyitásig több ún. hangoló koncertet is tartanak. Mi garantálja a tökéletes akusztikát?

- December óta négy behangoló koncertet tartottunk a házban, a Concerto Budapest Schubert-Haydn bérlete mellett a Bard College kamarakoncertjét. Az akusztikai elvárásokat Eötvös Péter zeneszerzővel, Erdélyi Péter és Dorozsmai Péter hangstúdió vezetőkkel fogalmaztuk meg, ennek alapján készítette el Fürjes Andor akusztikus. A házban, egy időben akár nyolc helyen is szólhat zene, így az akusztika nemcsak teremakusztikát jelent, hanem épületakusztikát is.

- Milyen programokra számíthatunk? Milyen közönséget céloztak meg?

- Egyértelműen a kamarazene lesz a profilunk, hiszen a fővárosban ez az első, kifejezetten kamarazenére készült terem. Az állítható magasságú alapszínpad 50 négyzetméter, persze bővíthető, de az már a közönség számának csökkenésével jár. A ház koncertéletét - állandó programtámogatás híján - egyelőre a befogadott koncertek határozzák meg, de ez várhatóan hamar megváltozik. Aki a BMC-t ismeri, tudja, hogy közel áll hozzánk a kortárs zene, jazz, de nyitottak vagyunk az ifjúsági koncertektől a zenetörténeti előadásokig mindenre.

- Milyen saját produkciók várhatók?

- Évente 2-3 nagyobb nemzetközi kurzust tervezünk, remélhetőleg ez 8-10 koncertet is kivált. Szeretnénk tematikus sorozatokat elindítani, akár kortárs, akár klasszikus zenéről van szó. Ilyenek például a hangszerek köré épülő sorozatok, a legfiatalabb magyar előadóktól az ismertebbeken keresztül a külföldi művészekig. Szeretnénk bevezetni, hogy minden előadás előtt legyen ingyenes zenei (történeti, életrajzi, darabelemzési) előadás a könyvtárban.

Az audiorendszer analóg kábelekkel készült - Bejárás a Budapest Music Center épületében 2013. január 13-án
Az audiorendszer analóg kábelekkel készült - Bejárás a Budapest Music Center épületében 2013. január 13-án

- Milyen nagyágyúkat szándékozik meghívni?

- Ezt csak és kizárólag az anyagi háttér szabja meg, bárki jön el, a koncertje ilyen kis befogadóképességű teremben nem lehet rentábilis. Egy októberi koncert már biztos, kétestés koncertet ad az Ensemble Modern, Eötvös Péter vezényletével.