Hella

Sian Prime: "Legyünk nyitottak, és engedjük szabadon a képzelőerőnket!"

2013.03.19. 14:30

Programkereső

Kreatív és kulturális vállalkozásfejlesztés – az április 6-án immár harmadik alkalommal megrendezendő "Új Utak" Arts&Business nemzetközi konferencián erről az itthon újszerű területről ad elő és tart tréninget a londoni Goldsmiths egyetem professzorasszonya, aki mögött sokéves kulturális menedzseri és oktatói gyakorlat áll. INTERJÚ

- Bár kreatív vállalkozók - könyvkiadók, zenei és filmes menedzserek, színház-, média- és divatguruk, azaz a művészek és a közönség között közvetítő, a kultúrából bizniszt csináló szakemberek - Magyarországon is tevékenykednek, itthon lényegében ismeretlen fogalom a kreatív-kulturális vállalkozásfejlesztés. Ön hogyan határozná meg ezt a tudományterületet?

- A CCE (az angol Creative and Cultural Entrepreneurship megnevezés rövidítése, a III. Új utak konferencia honlapján a "kulturális vállalkozói szellem fejlesztése a kreatív-kulturális szektor megerősítéséért" definíció olvasható - a szerk.) lényege a művészi-társadalmi-gazdasági értékteremtés. A kreatív energiákat és képességeket állítja a vállalkozói gyakorlat szolgálatába, méghozzá oly módon, hogy új és fenntartható üzleti modellek, munkafolyamatok szülessenek.

Sian Prime
Sian Prime

- Miként működik ez a fajta alternatív vállalkozásfejlesztés Nagy-Britanniában? Önmenedzselő művészekre és kulturális kisvállalkozásokra, vagy nemzeti intézményekre és szervezetekre fókuszálnak inkább?

- Mindkét szektorban hatékony a módszer, de inkább a nagyobb méretű, nemzeti szintű szervezetek érdeklődnek a vállalkozói szellem kreatív-kulturális fejlesztése iránt. Az igazság az, hogy a mai nehéz gazdasági környezetben, és a kulturális támogatási rendszer átalakulása miatt a kulturális területen tevékenykedő egyéni vállalkozók, művészek és kis cégek kénytelenek voltak maguk kreatív eszközökhöz folyamodni a túlélés érdekében.

- Úgy tűnik, van egy harmadik potenciális célcsoport: a diákok. Ön is amellett, hogy tanácsadó, tréner és a CCE szakértője, a londoni Goldsmiths egyetem professzora. Mikor és miért merült fel az igény, hogy a kreatív és kulturális vállalkozói szellem fejlesztését hivatalos keretek között oktassák?

- A CCE mesterszak öt éve indult. Alapvetően két okból vette fel a Goldsmiths egyetem a képzései sorába: egyrészt a tudományterület már elég kiforrott volt ahhoz, hogy egyetemi szinten oktassák, és további kutatásokat ösztönözzön. Másrészt a diákok joggal igényelték, hogy ne csak az alkotó- vagy előadóművészetek terén szerezzenek jártasságot, hanem arra is felkészítsük őket, hogyan teremthetnek - nemcsak művészi - értéket a diplomával szerzett ismereteikkel, és hogyan érhetnek el - nemcsak kulturális - hatást az alkotásaikkal.

- Csak az Ön egyetemi tanszékén kínált képzések és a szakirányok listáját átböngészve művészetek és üzlet tucatnyi izgalmas kombinációjára bukkanhat a kulturális menedzsment iránt érdeklődő.

- Valóban nagyon változatos a tanszékünk tevékenységi köre: vállalkozói szellem-fejlesztést, menedzsmentet, kultúrpolitikát és tudományágak közötti és azokon túlmutató tárgyakat oktatunk. A különböző területek párosítása révén valóban új tudásra, versenyképes perspektívákra, és új munkamódszerekre tesznek szert hallgatóink, emellett több ágazat működési modelljével megismerkednek, és azok fejlesztését is feladatul kapják.

Új Utak konferencia
Új Utak konferencia

- Az április 6-i konferencián a hallgatók nagy részét nyilván az fogja leginkább érdekelni, milyen gyakorlati haszna származhat a CCE tanulmányozásából. Az Ön egyetemi diákjai hogyan kamatoztatják a kreatív-kulturális vállalkozásfejlesztés terén megszerzett ismereteiket?

- Sokuk a mesterképzést elvégezve saját, művészi tevékenységére alapuló vállalkozást indít. Vannak, akik zenei, színházi, vagy éppen virtuális színházi fesztivál szervezésébe fognak. Mások az államigazgatásban kezdenek dolgozni, de olyan ex-hallgatónk is van, aki egy online zeneszolgáltató ázsiai részlegének vezetője lett, két évvel a diploma után. Összességében elmondhatom, hogy a végzett diákjaink minden olyan munkaadó figyelmét felkeltik, akik számára a tudás, és a vállalkozói szellem egyaránt fontos.

- Jó eséllyel lesznek budapesti közönségének soraiban olyanok, akik első alkalommal hallanak a CCE-ről. Hogyan fogja tudni fél órában bevezetni őket a kreatív-kulturális vállalkozói szellem-fejlesztés rejtelmeibe?

- Azt remélem, hogy a személyes tapasztalataim, valamint a praxisomból származó esettanulmányok segítségével, továbbá a jelenlévők kreativitására és igényeire is építve új, és mindenki számára gondolatébresztőnek bizonyuló távlatok nyílnak majd meg.

- Előadása után egy „Kreatív hatékonyság" tréninget is tart majd. Hogyan képzeljük el ennek az egy órás szekciónak a felépítését? Milyen készségeket fog "megtornáztatni"?

- Egyszerűen csak arra van szükség, hogy legyünk nyitottak, és engedjük szabadon a képzelőerőnket! A tréning egyébként főként a vizuális gondolkodást, és a történetmesélési készséget dolgoztatja meg, és arra bátorítja a résztvevőket, hogy játsszanak. Várakozásaim szerint a közös foglalkozás új munkamódszereket és perspektívákat villant fel, melyeket a résztvevők a későbbiekben mindennapi kreatív és kulturális tevékenységeik során hasznosíthatnak.


Felkeltette az érdeklődését az interjú? Ha kíváncsi Sian Prime előadására, és részt venne a tréningjén, jelentkezzen az "Új Utak 2013 - a kreativitás fejlesztésében" címmel április 6-án a Kempinski Hotel Corvinusban tartandó konferenciára! A rendezvényen többek között a kreativitás értelmezése, jelentősége, fejleszthetősége kerül fókuszba, de szó lesz a kultúrának a vállalkozói kreativitás fokozása érdekében betöltött szerepéről is. A résztvevők az előadásokon túl kerekasztal-beszélgetésen, valamint "kreatív hatékonyság" tréningeken vehetnek részt brit előadók vezetésével. A konferencia előadóiról, részletes programjáról, valamint a jelentkezés feltételeiről minden információ megtalálható a rendezvényt szervező Arts & Business Kft. honlapján.