Orbán

Kiss Boldizsár nyerte a Lantos Rezső karvezető-versenyt

2013.03.26. 10:30

Programkereső

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója a verseny fődíja mellett a Lantos Rezső Alapítvány ösztöndíját is megkapta. Az idei megmérettetés további díjazottjai: Hermann Szabolcs, Dobszay Péter, Farkasházi Dávid, Lukács Anett és Lozsányi Soma.

A Liszt Akadémia Karmester és Karvezető Tanszéke, valamint az 1977-ben elhunyt legendás kóruskarnagy emlékét ápoló alapítvány 2013-ban is meghirdette egyetemi és főiskolai hallgatók számára a Lantos Rezső Karvezető Versenyt. Az országos megmérettetés hosszú évek óta fórumot teremt a fiatal karnagyok számára, ahol megmutathatják tudásukat, és pártatlan szakértői bizottság előtt bizonyíthassák művészi, pedagógiai rátermettségüket. A 2013. március 24-én a Régi Zeneakadémia Kamaratermében megrendezett versenyen magyarországi és határon túli, hallgatói jogviszonyban lévő, illetve 2011-ben és 2012-ben végzett fiatalok vettek részt.

Lantos Emlékverseny plakát
Lantos Emlékverseny plakát

Az elődöntőben az Angelika Leánykar (karigazgató: Gráf Zsuzsanna Liszt-díjas karnagy) működött közre, a versenyzőknek mintegy 10 perc próba után lapról vezényléssel, valamint egy Farkas Ferenc-, Orbán György-, vagy Kodály Zoltán-mű eldirigálásával bizonyíthatták rátermettségüket. A döntőben az Új Liszt Ferenc Kamarakórus (karigazgató: Erdei Péter - Liszt-díjas, Érdemes művész) élén a hat legjobb versenyzőnek húsz-húsz perc állt rendelkezésére, hogy bemutassa Luca Marenzio Et respicientes viderunt című húsvéti motettáját, valamint a három, sorsolással kiválasztott XX. századi mű (Farkas Ferenc - Jékely Zoltán: Homokóra-játék, Ligeti György - Weöres Sándor: Magány, Orbán György - W. Shakespeare: Come Away) egyikét, a lapról vezénylés feladatban pedig egy-egy romantikus vegyeskari mű szerepelt.

A verseny fődíját, egyben a Lantos Rezső Alapítvány ösztöndíját Kiss Boldizsár, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója (tanára: Erdei Péter) nyerte el. A második helyezett, és vele a Zeneakadémia Alapítvány ösztöndíjának nyertese Hermann Szabolcs lett - a kolozsvári Georghe Dima Zeneakadémia növendéke (tanára: Petru Sbarcea) a 2012-es versenyen is szerepelt, akkor III. helyezést ért el. A Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány ösztöndíjával járó harmadik díjat ezúttal a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanuló Dobszay Péter kapta (tanára Gál Tamás). A Kardos Pál Alapítvány különdíját Farkasházi Dávid, a Kontrapunkt Kiadó különdíját Lukács Anett és Lozsányi György Soma nyerték el - mindketten az LFZE hallgatói, tanáraik Kutnyánszky Csaba, Horváth Gábor és Párkai István. A közönségdíjat és a Pécsi Europa Cantat 2015. szervezőbizottságának díját az első helyezett Kiss Boldizsár kapta.

Lantos Rezső
Lantos Rezső

A zsűri elnöki tisztségét Thész Gabriella Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas karnagy, Érdemes művész töltötte be; a bizottság tagjai Rozgonyi Éva Liszt-díjas karnagy, a KÓTA tiszteletbeli elnöke; Gerenday Ágnes karnagy, az EMMI Zeneművészeti referense; Jos Vranken karnagy, fesztiválszervező (Hollandia); és Strausz Kálmán Liszt-díjas karnagy voltak.