Béla

Bevándorló innováció a HK-ban

2013.04.08. 16:00

Programkereső

Április 9-én, kedden 18 órától az Anonim Innovátorok Klubjában a Szubjektív Értékek Alapítvány Saját erőből című projekt fiatal, tehetséges migráns résztvevőinek különleges ötletei kerülnek terítékre a dohány utcai Hátsó Kapuban.

A programban 25 migráns fiatal kezdte el álmai megvalósítását, közülük most hatan mutatják meg, hogy az elmúlt nyolc hónapban hogyan jutottak el az ötlettől az üzleti modellig.

Hátsó Kapu
Hátsó Kapu

A projektnek köszönhetően iráni építész fotóművész, török származású légi fotós, chilei grafikus közösen készíti meglepően egyedi fotóalbumát a 200 éves Városligetről. Megérkezett Magyarországra a világ legvidámabb itala, a buborékos tea is, és a Ferenciek terénél bárki megkóstolhatja a teából és a "gumibogyókból" álló délkelet-ázsiai italt. Formálódik egy etióp étterem, és iráni divattervező munkái is megcsodálhatók.

Bemutatkoznak:
Városliget 4D - Pablo Campos, Nima Chaichi, Fernanda Maragón és Bora Ünal
YourStyle - Arghavan Shekari
Etióp Ízek - Negash Asu Menberu
Buborékos Tea - Dang Tai Hoang

A projektről
A Szubjektív Érték Alapítvány átfogó projektet indított Mesterségem címere - Program vállalkozó szellemű migránsok részére néven, azzal a céllal, hogy segítsen a harmadik országbeli bevándorlóknak megvalósítani saját vállalkozási ötletüket, előremozdítva ezzel munkaerőpiaci belépésüket és integrációjukat. A migránsok magyarországi munkaerőpiacra való belépési nehézségeit a gazdasági válságon kívül a helyi lehetőségek hiányos ismerete is nehezíti. Fontos célkitűzésünk volt, hogy a programban résztvevők világos képet kapjanak a munkaerőpiaci beilleszkedésük módjáról, és megtalálják a kultúrák közti különbségekben rejlő lehetőségeket.

A programba olyan Magyarországon élő tehetséges migráns fiatalok jelentkeztek, akiknek határozott elképzelésük, konkrét ötletük volt egy saját vállalkozás elindításához. A legtehetségesebb 25 jelentkező fejlesztő workshopokon elsajátíthatta azokat a szükséges üzleti alapismereteket és készségeket, amely a munkaerőpiacon a sikeres megjelenés feltétele, ezen felül kialakították a saját tevékenységük arculatát, és elkészítették az induló termékeiket. Az ötlet megszületésétől így egészen a gyakorlati megjelenésig segítséget nyújtottunk a bevándorló fiataloknak. 100.000,- Ft indulótőkét biztosítottunk, valamint vásárokon, illetve fesztiválokon jelentek meg az elkészült mintadarabokkal.

Szalai-Szabó István a Hátsó Kapu sajtótájékoztatóján
Szalai-Szabó István a Hátsó Kapu sajtótájékoztatóján

A Hátsó Kapu egy új hely a városban, az önreflexió és az innováció helye, ahol friss szemmel tekintünk saját életünkre és annak kontextusára. A Hátsó Kapu gondolkodótér, ahol lehet új ötletekkel előállni, kávézni, inni, néha enni is. Lehet identitással rendelkező, önreflexív és útkereső emberekkel találkozni. Lehet véleményt cserélni. Lehet színházat, filmeket, kiállításokat nézni, zenét hallgatni, beszélni az alkotókkal, hétvégén gyerekekkel értelmesen időt tölteni. Lehet átsétálni a Fókusz Könyváruházba és 75 ezer könyv közül válogatni.

A sorozat április 16-án és 23-án folytatódik, amikor újabb ötletek, nemzetek, különleges egyéniségek lépnek színre.