Márk

Gyöngyösi Ivett is fellép Hódmezővásárhelyen, az LFZE koncertjén

2013.04.16. 09:00

Programkereső

A nemrégiben felújított Bessenyei Ferenc Művelődési Központban megrendezendő koncert szólistája számos nemzetközi versenyt megnyert már. Április 21-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekarával kiegészülve Liszt- és Brahms-művekből összeállított programot adnak elő.

Legutóbb a Szent István Bazilikában tartott nagysikerű koncertet az egyetem zenekara, Nicolaus Richter, Bayreuth város kulturális főtanácsosa vezényletével. 2012 tavaszán Kobayashi Ken-Ichiro dirigálta az együttest. Hódmezővásárhely meghívására a magyar építészeti modernizmus egyik remeke, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ ad otthont a soron következő produkciónak. Az 1948-ban megépült művelődési központ felújításának munkálatai felett az eredeti terveket jegyző idősebb Janáky István fiai bábáskodtak. Az egyebek mellett a Margit-szigeti Palatinus Strandfürdőt is jegyző, vásárhelyi születésű édesapjuk művét Janáky István és Janáky György a megújítva megőrzés jegyében gondolta tovább a város felkérésére.

LFZE hódmezővásárhelyi koncertjének plakátja
LFZE hódmezővásárhelyi koncertjének plakátja

A Zeneakadémia patinás épületének 2013. október 22-i újranyitása után koncertszervező intézményként is bemutatkozó Liszt Akadémia tudatosan keresi a találkozást a hazai nagyvárosok fiatal tehetségekre nyitott közönségével. A mostani esemény érdekessége, hogy az egyetem minden félévben megrendezett, nagyszabású produkciója első alkalommal vendégeskedik a fővároson kívül.

Az est szólistája Gyöngyösi Ivett, aki hétéves korában kezdett el zongorázni szülővárosában, Vásárosnaményben. 11 éves korában felvették a Zeneakadémia Kivételes Tehetségek Képzőjébe, majd 2011-ben a zongora tanszakra. Számos zongoraverseny győztese: 10 évesen 1. díjat nyert az Országos Ferenczy György Zongoraversenyen Budapesten,valamint két alkalommal nyerte el az első díjat és a fődíjat a Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen. 16 évesen a bécsi Cziffra György Nemzetközi Zongoraversenyen Cziffra Nagydíjjal jutalmazták a legfiatalabb résztvevőként. 2010-ben első díjat nyert a rangos Krainev Nemzetközi Zongoraversenyen, Harkovban, első díjas lett a Lions Nemzetközi Zongoraversenyen, Európa Kulturális Fővárosában és elnyerte a Steinway & Sons 'Young Steinway Artist' kitüntető címét Hamburgban. 18 évesen az EuroRado 'New Talent' Nemzetközi Zenei Versenyének győztese és UNESCO-különdíjasa lett 40 ország művészei közül.

Gyöngyösi Ivett a 2012-es zenei Junior Prima díjátadón
Gyöngyösi Ivett a 2012-es zenei Junior Prima díjátadón

Játszott már a Zeneakadémia Nagytermében, a bécsi Musikvereinban és a Művészetek Palotájában is. Vásáry Tamással több alkalommal eljátszotta Chopin e-moll zongoraversenyét és Schubert négykezes műveit, és olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Paul Badura-Skoda, Matan Porat, Emil Naumov, Keveházi Gyöngyi, Esztó Zsuzsa, Jandó Jenő, Bogányi Gergely és Kocsis Zoltán, akik mindannyian elismerték különleges tehetségét. 2012-ben zenei Junior Prima díjat kapott.

A koncert helyszíne és ideje:
2013. április 21. vasárnap, 18 óra
Bessenyei Ferenc Művelődési Központ
Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András utca 7.

Műsor:
Liszt: Angelus (vonószenekari változat)
Liszt: Esz-dúr zongoraverseny (szólista: Gyöngyösi Ivett)
Brahms: II. szimfónia

Vezényel: Gál Tamás

Jegyinformáció: http://bfmk.hu/