Márk

TITÁNium Tehetségkutató Színházi Platform

2013.04.23. 09:00

Programkereső

A FÜGE olyan fiatal, 35. évüket még be nem töltött alkotóknak ad lehetőséget a hazai és nemzetközi megmutatkozásra, akik vagy nemrég végeztek valamely színművészeti egyetemen, vagy gyakorlatban foglalkoznak a színházzal, csoportot, műhelyeket vezetnek, önálló rendezéssel állnak elő. Páláyzati határidő: május 6.

A pályázat célja:
Az elnevezés is utal az esemény átfogó céljára és tematikájára: A FÜGE olyan fiatal színházi alkotóknak kínál lehetőséget a hazai és nemzetközi megmutatkozásra, akik vagy nemrég végeztek valamely színművészeti egyetemen, vagy gyakorlatban foglalkoznak a színházzal, csoportot, műhelyeket vezetnek, önálló rendezéssel állnak elő, de még nem töltötték be a 35. életévüket és csak néhány éve léptek a pályára.

Promenáde
Promenáde

A pályázók köre:
Olyan 35. évet be nem töltött fiatal rendezők vagy alkotók, akik a színház vagy más társművészet területén végzik/végezték tanulmányaikat, illetve amennyiben nem, dokumentáltan hoztak már létre önállóan színházi produkciót, amely legalább öt alkalommal szerepelt nézők előtt. Pályázni 2013/14-es évadban tervezett új produkcióval lehet.

Az elbírálás szempontjai:
- megvalósítás realitása,
- koncepció kidolgozottsága,
- korábbi referenciák,
- alkotók köre

A TITANium projekt keretében a beérkezett pályázatok közül három produkció valósulhat meg anyagi és menedzsmenti támogatással a 2013/2014-es színházi évadban az alábbi helyszíneken:
- Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház,
- Átrium Film-Színház,
- Thália Színház,
- TRAFÓ Kortárs Művészetek Háza

Az évad során bemutatott előadások rendezői közül kerül ki az Év Titánja fődíj várományosa, aki fő támogatónk, a MasterCard felajánlásának köszönhetően pénzjutalomban is részesül.

A pályázás módja:
A pályázatokat - az aláírt és beszkennelt pályázati adatlapot és annak szükséges mellékleteit - e-mailben kell benyújtani a juranyititkarsag@gmail.com e-mail címmel, TITANium - pályázat tárgy megjelöléssel.

A pályázat kötelező mellékletei:
- kitöltött pályázati adatlap,
- szakmai önéletrajz és referenciák,
- hallgatói jogviszony esetén a pályázó felsőoktatási intézmény nyilatkozata arról, hogy engedélyezi a pályázó indulását jelen pályázaton,
- a produkció rövid leírása, rendezői koncepció (max. 2 oldal terjedelemben),
- színlap, alkotói névsor,
- a bemutató tervezett időpontja,
- a produkció technikai paraméterei.

Az elbírálás határideje és a hivatalos eredményhirdetés:
2013. május 29. 20:30, Jurányi Inkubátorház

A beérkezett pályázatokat elbíráló kuratórium tagjai:
- Vinnai András (író)
- Orlai Tibor (producer)
- Rába Roland (színész, rendező)
Kelemen Kinga (produkciós vezető, Kolozsvár)
Jászay Tamás (kritikus)
Imre Zoltán (színháztörténész)

Meghívottak köre: Barda Beáta (Trafó - Kortárs Művészetek Háza), Erős Balázs (MU Színház), Gáspár Anna (Manna), Horn Márton (Akvárium Klub), Karlik József (Bethlen Téri Színház), Kulcsár Viktória (Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház), Litkai Gergely (Thália Színház), Magács László (Átrium Film-színház), Németh Ádám (Szkéné Színház), Szalai Szabó István (Hátsó Kapu)

A megvalósult produkciók közül a TITÁN-DÍJ zsűri tagjai:
- Gauder Milán (MasterCard)
Polgár András (mecénás)
Lábodi Ádám (Színikritikusok díja győztes "Legígéretesebb pályakezdő" kategóriában)
Büki Dóra (produkciós menedzser)

A kiíráshoz kapcsolódóan négynapos szemlét rendeznek május 26. és 29. között a Jurányi Inkubátorházban, melyre a FÜGE válogatott elsősorban olyan fiatal színházi alkotókat, akikkel az elmúlt években már dolgozott vagy dolgozni fog. A pályázat független a szemlétől, mely csak kedvcsináló ízelítőt nyújt a pályázók körének munkáiból.

Pelsőczy Réka - Szentivánéj
Pelsőczy Réka - Szentivánéj

A szemle keretében látható lesz 011-es Alkotócsoport Kutyaszorítóbban című alkotása, a forgalomban, egy buszon zajló Promenád, mely a Stereo Akt és az ARTUS közös produkciója, A kastéy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak előadásában, a MaNNa és a Katona József Színház koprodukciójában készült Szentivájéj című alkotás, a K" Színház "...volt egyszer egy Helené" című produkciója, a Kaposvári Egyetem hallgatói által jegyzett A Dohány utcai seriff Mohácsi János rendezésében, valamint a Hogyan élnek a halak a tengerben című TÁP Színház-előadás.

További információ: +36-30-552-8239

A pályázat benyújtási határideje: 2013. május 6. éjfél