Orbán

Zeneszerzőverseny

2013.06.12. 10:43

Programkereső

Új Magyar Zenei Fórum 2013 - a Budapest Music Center (BMC) és a Művészetek Palotája a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával zeneszerzőversenyt hirdet, amelyre ismét kamarazenei és nagyzenekari kategóriában lehet pályázni. A pályaműveket elektronikus úton kell beküldeni.

"Sikerült olyan körülményeket teremtenünk, hogy változatlan feltételek mellett kiírhassuk a harmadik Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőversenyt. A pályaművek benyújtási határideje augusztus 21." - jelentette be Gőz László, a BMC vezetője június 11-én.

A cím: Mátyás utca 6 - Bejárás a Budapest Music Center épületében 2013. január 13-án
A cím: Mátyás utca 6 - Bejárás a Budapest Music Center épületében 2013. január 13-án

A verseny szervezői ebben az évben Ligeti György emléke előtt tisztelegnek a művész születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából. A zeneszerzőktől olyan pályaműveket várnak, amelyek témáját Ligeti György művészete vagy személyisége ihlette.

A verseny létrehozóinak és a díjak felajánlóinak elsődleges célja, hogy új magyar zeneművek megalkotását ösztönözzék és támogassák. Kívánatos emellett, hogy tartós együttműködés jöjjön létre a fiatal szerzők, illetve a kamaraegyüttesek és nagyzenekarok között.

A kamaradarabokat szeptember 25-én a Budapest Music Centerben, a nagyzenekari kompozíciókat másnap a Művészetek Palotájában adják majd elő. A kategóriák eredményhirdetésére és az ünnepélyes díjkiosztásra az utolsó versenydarab bemutatása után kerül sor a Művészetek Palotájában. Az elődöntő zsűrijének tagjai a kamaraegyüttes kategóriában Gémesi Géza zeneszerző, Pilz János hegedűművész és Serei Zsolt zeneszerző, a nagyzenekari kategóriában Kovács László karmester, Tihanyi László, valamint Vidovszky László zeneszerző lesznek. A döntő zsűrijében Eötvös Péter és Jeney Zoltán zeneszerző, Batta András, a Liszt Ferenc Zeneakadémia rektora, Sári József zeneszerző, valamint Vajda Gergely karmester kapott helyet.

A felhívás teljes szövege megtalálható a Budapest Music Center honlapján: http://bmc.hu/#!/hirek/556