Dezső

A Kroó György Zeneiskola Bécsben

2013.06.19. 14:44

Programkereső

A kőbányai Kroó György Alapfokú Művészeti Iskola növendékei tanáraikkal közös hangversenyen léptek fel a bécsi Collegium Hungaricum kamaratermében május 27-én. Vendégeiket egy zenei időutazásra invitálták, amelynek során J. S. Bach, Bartók, Händel, Haydn, Kovács Béla, Purcell, Saint-Saëns, Schubert és Vivaldi művei hangzottak el.

Az intézmény zenekarának tagjai a közismereti tárgyak területén is figyelemre méltó teljesítményt nyújtanak, tanulmányi versenyek eredményes résztvevői. Mindannyian kőbányai általános iskolák jelenlegi és volt növendékei, a középiskolások fővárosi vezető gimnáziumok (többek közt az Apáczai, a Fazekas, a Károlyi Mihály, a Szent István, a Szent László és a Trefort) tanulói. Zenei tanulmányaik során többen díjat nyertek országos és nemzetközi zenei versenyeken.

A Kroó György Zeneiskola növendékei Bécsben
A Kroó György Zeneiskola növendékei Bécsben

Amint a bécsi hangversenyen is érzékelhető volt, az iskola vonószenekarából fiatal zenepedagógusok (Ottmár Anna Magdolna, Tóth Eszter, Dominkó Csilla, Fánczi Gábor és Farkas Sára) közreműködésével egy új szimfonikus zenekar születik napjainkban Kőbányán, amelynek léte jelentősen hozzájárulhat egy művészetet értő és aktívan művelő új generáció felnövekedéséhez. Az együttes vezetője Füzesséryné Dudás Eszter, a koncert dirigense Füzesséry Attila volt. Mellettük két zongortanárnő produkciója is szerepelt a műsoron: Taraszova Krisztina és Kovács Bernadett Saint-Saëns művének, Az állatok farsangjának szólistáiként léptek pódiumra.

A hangverseny során az elhangzó remekműveket és előadóikat Mácsai János zenetörténész mutatta be magyar és német nyelven. A rendezvényen megjelent a bécsi Magyar Nagykövetség részéről Pópáné Linka Márta kulturális főtanácsos asszony is, aki a koncertet követően gratulált Széll Rita igazgatónőnek, elismerő szavakkal méltatva az együttes munkáját: "Nagyon jók a benyomásaim a zenekarról, minden elismerésem a tehetséges tanároknak, akik felkészítették erre a nehéz programra a növendékeiket - jelentette ki. - Csodálatos élményben volt részem, s bízom benne, hogy máskor is találkozom majd velük!"

A negyvenöt fős zenekar tagjai és tanáraik, valamint az együttessel tartó szülők és barátok a délután folymán egy közös sétán vettek részt Bécs belvárosában, ahol John Katalin helyi idegenvezető és Mácsai János vezetésével a császárváros művészeti és történelmi emlékeivel ismerkedhettek meg.

A rendkívül fiatal, de szép jövő előtt álló együttes következő fellépése június 27-én 18:00 órakor lesz a kőbányai Szent László Napok nyitányaként a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ színháztermében, ahol a sikeres bécsi koncert műsorából hallhat ízelítőt a hazai közönség.