Sándor, Ede

Színművészetisek az Avignoni Fesztiválon

2013.07.18. 16:37

Programkereső

A Színház- és Filmművészeti Egyetem négy hallgatója vesz részt idén a színházi élet egyik legrangosabb mustráján Avignonban. A 67. Avignoni Fesztivál programjait július 19-től látogatják hét napon át, s mások mellett Katie Mitchell, Josef Nadj és DeLaVallet Bidiefono előadásait tekintik meg a tanulmányút során a doktoranduszok és rendezőszakos hallgatók.

Az idei a harmadik alkalom, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az intézmény képviseletében vannak jelen a francia fesztiválon. 2009 és 2010 után idén négy hallgató, közülük három doktorandusz - Herczog Noémi színházkritikus, Kovács Dániel rendező, Nagy Gergő filmdramaturg -, valamint Geréb Zsófia, harmadéves színházrendező szakos hallgató vesz részt a programokon. A csapat közösen tudósít a megtekintett előadásokról, az off-programról, és napi rendszerességgel számolnak be élményeikről a Színház.hu és az egyetem felületén.

Avignoni Fesztivál
Avignoni Fesztivál

Az idei szezon az Avignoni Fesztivál két igazgatójának, Hortense Archambault-nak és Vincent Baudriller-nek az utolsó évada. A búcsúévben összegzik eddigi legendává nemesedett vezetői módszerüket: minden évben társul választottak egy vagy két alkotót, akikkel közösen gondolták ki a program tematikáját. 2004-ben Thomas Ostermeier, az azóta eltelt években pedig Josef Nadj, Valérie Dréville vagy Wajdi Mouawad és Simon McBurney után 2013-ban Dieudonné Niangouna kongói és Stanislas Nordey francia rendezők inspirálásával állt össze a program.

"A külvárosi, afrikai városnegyedek energiáival telt atmoszférája határozza meg az idei évet" - nyilatkozta Hortense Archambault fesztiváligazgató. A dél-franciaországi városban a fesztivál három hete alatt összesen 40 előadás tekinthető meg, amelyből 21 alkotásnak Avignonban lesz a világpremierje.

Az Ódry Színpad kívülről
Az Ódry Színpad kívülről

A négy hallgató fesztiválrészvétele és utazása a TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0031 "Az SZFE Doktori Iskola fejlesztése és aktív integrálása az európai mesterképzési programokba" című pályázat támogatásával valósul meg.