György

Zeneszerzői pályázat táncszínházi előadáshoz

2013.08.30. 16:00

Programkereső

A Góbi Rita Társulat pályázatot ír ki színházi zeneszerzők számára egy 20 perces táncszínházi előadás zenei részének megalkotására. Jelentkezési határidő: 2013. szeptember 30.

A társulat a 2014-ben megvalósuló Gyöngyhalászok című Erkel Színházban bemutatásra kerülő táncelőadásukhoz keres zenei közreműködőt.

Az előadás témája szorosan kötődik a gyöngyhalászat és a gyöngyhalászok életveszélyének szimbolikusságához. Nincs rá garancia ugyanis, hogy azok, akik segédeszközök nélkül tengerfenékre merészkednek, túlélik majd a kalandot, viszontláthatják a napfényt. Viszont nincs az a kincs, amely erős eltökéltség, magabiztos bátorság nélkül megszerezhető, birtokolható lenne. Csakis karakteres vágy győzhet a gyávaság felett. Kulcsszó: víz. A táncszínházi előadás ennek a gondolatnak fog érzéki formát adni.

Góbi Rita - Természetes Vészek Kollektíva: Végtelenbe zárva - Trafó
Góbi Rita - Természetes Vészek Kollektíva: Végtelenbe zárva - Trafó

A készülő zeneműről
- Zene természeti, éteri hangjai.
- Szárazföldről indulás, mélyre jutás, további mélységek, három stáció, mint a népmesékben, három kapu amin át kell jutni. Mindhárom stációban vannak akadályok, tanítások, amin át kell törni. Minél mélyebbre jutunk annál bonyolultabb, dinamikusabb, poklok pokla van jelen, amiből felhozok valamit a tenger felszínére.
- Opcionálisan: Bizet A gyöngyhalászok című operájának motívumai.
- Mind a három stáció külön zenei tétel, külön zenei egység, különböző hangulat megjelenítése a fontos, úgy, hogy mindenhol jelen van a természet, a tenger morajlása, csendje, hangjai.
- Az előadás zenéje a koreográfiára és a képekre fog épülni.
- Természeti hangok (kagylók hangjai, fúvósok, madarak, sirályok, hajók hangjai) és az elektronika összefonása, keresztezése.
- Dinamikus lüktetés, tempó, amely az előadás és a mozdulatok dinamikáját adja (és számunkra a tenger veszélyét, nagyságát, mélységét, félelmét, erejét jelenti).

FONTOS: természeti hangok, klasszikus és kortárs zene ötvöződése a cél.

A zeneszerző szorosan együtt kell, hogy működjön a koreográfussal az alkotófolyamat teljes időszakának során.

Jelentkezés:
- önéletrajz,
- rövid (max. 1200 karakter) koncepció,
- linkek az eddigi referenciamunkákhoz, zeneművekhez (zenei jelek, miniatúrák, irányok, amelyek akár a koncepcióhoz is kapcsolódnak).

Jelentkezni a gobidance@gmail.com címen lehet.

Díjazás megegyezés szerint.

Jelentkezési határidő: 2013. szeptember 30.