Júlia, Rita

Kohán István versenygyőzelme

2013.09.09. 16:52

Programkereső

A Tokyo Music Competition megmérettetésére jelentkező százhúsz fafúvós közül Kohán István bizonyult a legkiválóbbnak. A zsűri elnöke, Kobayashi Ken-Ichiro értékelésében külön méltatta a magyar klarinétos zenei képességeit.

"Megkaptam a közönségdíjat is - mondta el Kohán István -, ami külön öröm nekem, mert első helyezést már láttam olyannak odaítélni, aki makulátlanul játszik, de nem szívből, viszont a közönségdíj azt jelenti számomra, hogy az emberek élvezik, amit csinálok. Nyertem a versennyel egymillió yent (körülbelül két és félmillió forintot) és egy januári koncertfellépést is Japánban. Én vagyok az első külföldi, aki ezen a versenyen nyerni tudott, a döntőben pedig én voltam a legfiatalabb" - tette még hozzá.

Kohán István Kobayashi Ken-Ichiróval
Kohán István Kobayashi Ken-Ichiróval

Kohán István 1990-ben született Budapesten zenész családban. Zenei nevelését klarinétos édesapja kezdte meg, és tízévesen már túl volt első versenyén, ahol legfiatalabb indulóként különdíjban részesült. Tizenkét éves korában nyert felvételt a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol Kraszna László irányításával folytatta tanulmányait, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen pedig Szatmári Zsolt növendéke volt. Számos versenyen részt vett már, 2008-ban hat díjat is szerzett különböző hazai és nemzetközi megmérettetéseken, majd 2009-ben megnyerte a Nemzetközi Klarinétos Szövetség (International Clarinet Association) versenyét. Felvételt készített vele a Bartók Rádió és a japán Tochigi Rádió és Televízió is. Rendszeresen koncertezik Magyarországon, emellett adott már hangversenyeket Japánban, Németországban, Portugáliában, Olaszországban.