Orbán

Kutatható-e a színész művészete?

2013.09.24. 09:40

Programkereső

Az idei Kutatók Éjszakáján, szeptember 27-én a Színház- és Filmművészeti Egyetem is kinyitja kapuit az érdeklődők előtt, hogy különböző előadásokon keresztül engedjen betekintést legfőbb kutatási projektjeibe. A részvétel ingyenes.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem másodszor vesz részt a Kutatók Éjszakája programsorozatában. Ebben az évben arra a kérdésre keresik a választ a meghirdetett előadások és műhelymunkák során, vajon kutatható-e a színész művészete. Körbejárják a kérdést, hogy vajon rögzíthető-e egy olyan alkotás folyamata, amelynek leggyakoribb végterméke, az előadás, önmagában véve is egyszeri.

Az egyetem ezen az éjszakán bepillantást enged legfőbb kutatási projektjeibe, amelyen a doktori képzésben résztvevő oktatóink és hallgatóink a színészképzés, a filmes és színházi színészi alkotás, a színészi megszólalás, s ehhez kapcsolódóan a dráma- és forgatókönyvírás, a karakterépítés textuális, zenei és vizuális lehetőségeit mutatják be.

Az Ódry Színpad kívülről
Az Ódry Színpad kívülről

A Kutatók Éjszakáját Tasnádi István drámaíró műhelygyakorlata nyitja. A témát mozgóképre adaptálva Bollók Csaba és Báron György előadása dolgozza fel, amelyekben szó lesz a színészek és civil szereplők kamerák előtti munkájáról, valamint a method acting és a modell-színjátszás sajátosságairól is. Stőhr Lóránt előadásában pedig az avantgárd filmre specializálva beszél a színészetről.

Színpadi játékra koncentrálva tart előadást a programsorozatban Gimesi Dóra, aki a hős útját kutatja a színpadon, valamint Sebők Borbála, aki a színésznek a színházi nevelésben betöltött szerepéről beszél az érdeklődőknek. Ellinger Edina a bábszínész munkájáról, Kovács Dániel pedig színészi szituációkról tart előadást, Szabó Mónika a korrepetitor és karakter viszonyát állítja központba előadásában.

Részletes program:
18:00-19:00
Műhelyóra. Előzetes regisztráció szükséges. (BETELT!)
Tasnádi István: Ki beszél?
19.00 - 19.20
Bollók Csaba: "Színészek, civil szereplők - kamera előtt"
19.20 - 19.40
Báron György: A filmszínész Hollywoodban és Európában. A method acting és a modell-színjátszás
19.40 - 20.00
Stőhr Lóránt: Az avantgárd film színésze
20.00 - 20.20
Gimesi Dóra: A hős útja a bábszínpadon - Fehérlófiától Batmanig
20.20 - 20.40
Sebők Borbála: Színész a színházi nevelésben
20.40 - 21.00
Ellinger Edina: Tárgyanimáció és bábszínész
21.00 - 21.20
Kovács Dániel: Színész szituációban
21.20 - 21.40
Szabó Mónika: Karakter a korrepetitornál
Vendég: Radnay Csilla
22.00 - 22.30
Szabó Borbála: Hogyan írjunk mesejátékot? / Karakterépítő műhely. Előadás színészek közreműködésével.
Résztvevő színészek: Bartsch Kata, Enyedi Éva, Nagypál Gábor