Eszter, Eliza

Az újságírás, és ami mögötte van - szerk.éj 2013

2013.09.25. 10:40

Programkereső

Szeptember 28-án első alkalommal valósul meg az online kulturális szerkesztőségek éjszakája (szerk.éj), a Kortárs Online szervezésében. Az esemény délután két órától éjszakába nyúlóan kínál ingyenes programokat a Jurányi Inkubátorház tereiben.

A résztvevő portálok összefogásán alapuló rendezvény célja a különböző kulturális (irodalmi, filmes, színházi) szerkesztőségek bemutatkozása. A szerk.éj-en lehetőség nyílik szerkesztők, pályakezdő vagy már publikáló szerzők, olvasók és a kultúra iránt érdeklődők kötetlen találkozására, illetve annak megtapasztalására, hogy az interneten zajló szerkesztői munka mögött valódi, a kultúrát közvetítő és alakító műhelyek állnak. Ezt vetítéssel egybekötött, performanszokká, revükké komponált könyv-, és lapszámbemutatók, valamint felolvasások bizonyítják majd.

szerk.éj
szerk.éj

A különböző műfajok és médiumok termékeny érintkezéséről a Gólem Színház szatirikus hírrevü-előadása, vagy a Slam Poetry Budapest képviselőinek összeállítása és interaktív workshopja ad ízelítőt az esti programban. Emellett az Irodalmi Jelen verskoncertjén Tom Waits és Leonard Cohen dalai csendülnek fel, hogy a szemünk láttára, fülünk hallatára váljon versből koncert, a hírekből pedig színház.

Szakmai kérdésekről is szó esik majd: lévén, hogy a netes felületek a hazai folyóirat-kultúra gazdag hagyományának folytatói, megkerülhetetlen az online kritikák egyre nagyobb jelentősége mellett a műfaj sajátosságaival, problematikájával számot vetni. Erre vállalkoznak majd a kerekasztal-beszélgetés résztvevői:  a kritikusok mellett kiadói részről Mészáros Sándor (Kalligram), szerkesztői oldalról pl. Ugrai István (7ora7.hu), Urfi Péter (Magyar Narancs) vagy Várhegyi András (Fidelio.hu). A szervezők külön pódiumbeszélgetésen foglalkoznak azzal a témával, hogyan lehet a kultúra sikeres termék, illetve milyen szerepet vállalhatnak ebben az egyes online felületek.

Színházak Éjszakája a Jurányiban
Színházak Éjszakája a Jurányiban

Az ismerkedésen, programokon kívül lehetőség lesz a folyóiratok újrahasznosítására papírékszerek formájában, akinek pedig kiadatlan írásai lapulnak otthon a fiókban, elhozhatja. A megmutatkozási kedvet nemcsak a szerkesztőségek standjai, nyitott műhelyei, de a Podmaniczky Szilárd vezette Librarius portál Élményszigete is igyekeznek bátorítani, mielőtt az éjféli tombolahúzásra sort kerítenénk. Utóbbin a résztvevő szerkesztőségek által felkínált különleges, dedikált könyvpéldányokat, kiadványokat sorsoljuk ki. A helyszínről többek között forgatással tudósít a KultúrPart stábja, lapkínálatát az Írók Boltja hozza.

A belépés (a Gólem Színház előadása kivételével) ingyenes.