Júlia, Rita

Tiszta források a szabadidőben

2013.09.27. 15:57

Programkereső

Végéhez érkezett a Kodály Intézet közoktatásban résztvevő gyerekek zenei oktatásának megújítására és fejlesztésére irányuló projektje.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) Kodály Intézete az Új Széchenyi Terv keretében nyert TÁMOP pályázaton csaknem 25 milliós forintos forrásból valósította meg a Tiszta források a szabadidőben című, közoktatásban résztvevő gyerekek zenei oktatásának megújítására és fejlesztésére irányuló projektet a 2012/2013-as tanév során.

Tiszta forrás
Tiszta forrás

A Zeneakadémia mint a hazai zenei élet központja, a felsőfokú zeneművészeti oktatás és az 2013 októberétől induló önálló koncertszervezői tevékenység mellett jelentős kulturális feladatot lát el a koncertpedagógia, illetve a zenei ismeretterjesztés területén is. A Tiszta források a szabadidőben projekt során a Zeneakadémia pedagógiai centrumaként működő Kodály Intézet fő küldetése az volt, hogy a partnerintézményekben olyan tartalmas tanórán kívül foglalkozásokat szervezzenek, melynek során lehetőséget nyújtanak a diákok számára a szabadidő kulturált eltöltésére és a tehetséggondozás alapjait is megteremtsék. Összesen hat (négy kecskeméti és két komlói) oktatási-nevelési intézmény vett részt a projektben. Az óvodákban hat-, az iskolákban tízfős csoportok foglalkoztak a gyerekekkel heti szakkörök, tehetséggondozás-, fejlesztés valamint versenyek és vetélkedők formájában, a foglalkozások témája pedig az óvodai népi játékoktól kezdve egészen az iskolai kamarazenei szakkörig terjedt.

Annak érdekében, hogy az óvodai és iskolai szakkörök még magasabb szinten folyhassanak, több művésztanár is részt vett a projektben. Az ő feladatuk részben az órák megfigyelésére és a szakmai tanácsadásra terjedt ki. Nagy örömünkre szolgált, hogy programhoz a magyar zenepedagógia olyan elismert szakemberei csatlakoztak, mint Barabás Edina, Dr. Gáll Ferencné Gróh Ilona, Kocsárné Herboly Ildikó, Thész Gabriella és Vakler Anna. A különböző zenei szakkörök mellett népdaléneklési, kamaraéneklési, bicíniuméneklési és hangszeres versenyek is rendeztek, a dobogós helyezést elért diákok pedig könyvutalványokat vehettek át.

Tiszta forrás
Tiszta forrás

A TÁMOP-pályázat a 2013/2014-es tanévben is folytatódik, más iskolák és zenepedagógusok számára kínálva hasonló lehetőségeket. A Kodály Intézet a következő néhány évben olyan általános és középiskolákból, valamint gyermek és ifjúsági kórusokból álló hálózatot kíván maga köré építeni, amelynek intézményi és egyéni tagjai igénylik a megújulást, s a Kodály Intézet támogatására tartanak igényt. A hálózat kialakításában olyan partnerekre számítanak, ahol az igazgatótól kezdve a fizikatanárig mindenki hisz a zenei nevelés erejében, s ehhez képes is megfelelő erőket mozgósítani, ahol a Kodály Intézetben továbbképzésein képzett tanárok oktatnak és ahol a zenei alkotómunkához megfelelő légkör teremtethető. A kialakuló rendszerben a Kodály Intézet biztosítaná az iskolai zenepedagógiai programok szakfelügyeletét, a tanárok éves továbbképzését, s közösen megvalósítandó projekteket szervezne. 

Az Európai Unió az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 24. 998. 184 Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesítette a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0089 „Tiszta források a szabadidőben" című projektjét, mely 2012. október 1. és 2013. szeptember 30. között valósult meg. A projekt eredményeiről bővebben a Zeneakadémia honlapján olvashatnak.