Gertrúd, Patrik

Párizsban vendégszerepel az Angelica Leánykar

2013.10.24. 13:40

Programkereső

A Párizsi Magyar Intézetben a nemzeti ünnep alkalmából október 23-án este adott nagy sikerű koncert után a Saint Jean Bosco templomban és a Notre Dame katedrálisban lép fel az együttes.

Gráf Zsuzsanna karnagy elmondta: az Angelica Leánykar utoljára 2001-ben a franciaországi magyar kulturális évadban adott koncertet a párizsi Notre Dame-ban és az Évry katedrálisban, amelyeket a francia rádió is közvetített. Ez olyan sikert aratott, hogy idén ismét meghívták együttest. A francia felkéréshez kapcsolódóan pedig külön műsorral készült a kórus a Párizsi Magyar Intézet ünnepi megemlékezésére.

Angelica Leánykar
Angelica Leánykar

Az idén 850 éves párizsi katedrálisban a leánykar péntek délelőtt magyar szerzők (Kocsár Miklós, Gyöngyösi Levente, Orbán György, Kodály Zoltán és Bartók Béla) műveiből ad félórás matinékoncertet, az esti misén pedig Palestrina, Liszt Ferenc és Rheinberger egyházi darabjait énekli. A szentmisét élő adásban közvetíti a francia Katolikus Televízió, melyet a http://ktotv.com weboldalon élőben lehet meghallgatni. A Saint Jean Bosco templomban csütörtök este magyar kortárs művekből összeállított önálló egyházzenei koncertet ad az Angelika Leánykar.

Az együttes a számára írt magyar kortárs szerzők művein kívül leginkább Kodály és Bartók darabjait énekli - hangsúlyozta a karnagy. Hozzáfűzte: a leánykarnak nagyon sok szerző komponál műveket, s ezekből sokat merítettek a műsor összeállításához, miután jól az illeszkednek az egyházi fellépésekhez.

Gráf Zsuzsanna
Gráf Zsuzsanna

Gráf Zsuzsanna a párizsi vendégszereplést a nemzetközi színtéren egyfajta új kezdtetnek tartja. A budapesti Városmajori Gimnázium zenei osztályának volt és jelenlegi tanulóiból álló, idén 25 éves kórus ugyanis Magyarország egyik legtöbbet foglalkoztatott együttese, négy évvel ezelőtt Magyar Örökség-díjjal tüntették ki, bejárta a világot Dél-Amerikától Japánon át Észak-Amerikáig, Európában pedig rendszeresen fellép. A kórus tagjainak egy része azonban az utóbbi időszakban kicserélődött, ezért kevesebbet turnéztak.

Az énekkar Párizs után Rómába és Londonba készül, a karnagy szerint a koncertkörút nagyon fontos a jelenlegi kórus számára.