Klaudia

Meghallgatás az Ifjúsági Világkórus 2014-es táborába és turnéjára

2013.11.05. 12:17

Programkereső

Kórusénekesi tapasztalattal rendelkező, amatőr és félprofi énekesek jelentkezését várja az Ifjúsági Világkórus (World Youth Choir) 2014-es nyári táborába és turnéjára, amelyre ezúttal Horvátországban és Délkelet-Európában kerül sor. A magyarországi meghallgatást az Ifjú Zenebarátok Egyesülete (Jeunesses Musicales Hungary) és a Magyar Kóruskastély közösen rendezik.

: 2013. novembert 28. 13:30

A meghallgatás időpontja

A jelentkezés határideje: 2013. november 20.

Helyszín: Magyar Kóruskastély  (Pomáz, Templom tér 3.)

Ifjúsági Világkórus
Ifjúsági Világkórus

Jelentkezhetnek mindazok, akik:

- gyakorlott, de nem feltétlenül profi énekesek (kórustagok, zenei szakiskolába járók, stb.)

- Magyarországon élő, magyar állampolgárok (a határon túli, magyar nemzetiségű jelentkezők a meghallgatás lehetőségeiről informálódjanak Móczár Gábornál a ceec@eca-ec.org e-mail címen!)

- 2014. július 1-jéig betöltik a 17., de még nem töltik be a 27. életévüket

- legalább középfokú szinten beszélnek angolul

- elolvasták és elfogadták a jelentkezési lapon megadott feltételeket.

A meghallgatás anyaga:

- a hangterjedelem bemutatása: egy skála a cappella éneklése nyitott magánhangzóval a saját hangterjedelem bemutatására; max. 1:20 hosszú lehet

- lapról olvasás

A jelentkezők lapról olvasását az alábbiak szerint kell rögzíteni:

- 10 percig lehet a blattolandó anyagot átnézni (zongorát nem lehet használni, csak hangadáshoz, tonalitás megadáshoz), elemezni tonális és összhangzattani szempontból

- ezután el kell énekelni a részletet

- új követelmény: az anyagot a megadott tempóban és a megjelölt artikulációkkal, a cappella kell megszólaltatni

A lapról olvasási gyakorlatot a jelentkezők csak a meghallgatás időpontjában láthatják. A lapról olvasás anyagát nem lehet online közzétenni vagy terjeszteni a toborzó partnerek vagy személyek között, akik figyelemmel kísérik a meghallgatást! A lapról olvasási gyakorlatot nem szabad előre előkészíteni! Az előzetes felkészülés utáni lapról olvasás felismerhető, és ilyen esetben a jelentkezőt ki kell zárni.

Megjegyzés: A lapról olvasás nem a végső döntési szempont, de fontos, hogy a jelentkező hogyan elemzi az egész gyakorlatot (az előadás előtti 10 perc alatt) dallam, tonalitás és egyéb zeneelméleti kérdések szempontjából.

2 kötelező kórusmű:

A kottákat a jelentkezők az otthoni felkészüléshez előzetesen megkapják e-mailben. A jelölteknek a meghallgatáson saját szólamukat latinul kell énekelniük, megfelelő dinamikával és artikulációval, tiszta intonációval, a dallami és harmóniai logikát, frazeálást érzékeltetve. A többi szólamot zongorakísérő játssza. Az énekszólamot a zongora nem szólaltathatja meg!

A két kötelező mű:

- Francis Poulenc: Salve Regina

- Bárdos Lajos: Libera me

A szervezők a helyszínen profi zongorakísérőt biztosítanak a jelentkezők számára.

A magyar zsűri tagjai:

Nagy Bernadett
Mészáros Péter
Somos Csaba

A jelentkezéshez az alábbi hat dokumentumot kell beküldeni legkésőbb november 20-ig:

- angol nyelvű jelentkezési lap kitöltve és aláírva (letölthető erről a linkről)

- angol nyelvű szerződés kitöltve és aláírva - szkennelve PDF formátumban (PDF-ben letölthető erről a linkről)

- az útlevél első oldala szkennelve (az érvényességet is tartalmaznia kell) PDF formátumban

- 1 db igazolványkép JPG formátumban, 300-600 dpi

A jelentkezési anyagok beküldésének módja:

E-mailben a music@choralcastle.hu címre (az összes dokumentumot a kért formátumban csatolva!).

Kérjük, mindenképp adjanak meg érvényes e-mail címet, illetve lehetőség szerint mobiltelefonszámot a jelentkezési lapon, mert a meghallgatás időpontjáról és helyszínéről ezeken a csatornákon keresztül küldjük az értesítést!

A nemzeti szintről továbbjutók közül a hazai meghallgatásról készülő hangfelvétel alapján rangos nemzetközi zsűri választja ki a kórusba kerülő énekeseket.

Az alábbiakban Nagy Bernadett, a World Youth Choir korábbi énekese, a nemzeti zsűri tagjának ajánlását olvashatják:

"Az Ifjúsági Világkórus tevékenysége két részből áll, az első rész körülbelül egy 10-14 napos próbafolyamat, a második pedig a koncertturné. A próbafolyamat alatt tanulja meg a kórus a koncertanyagot, ennyi idő áll rendelkezésre a homogén kórushangzás kialakítására, a zenei, hangi és szociális egymásrahangolódásra. A próbafolyamat alatt napi 6-9 órát kell énekelni. Ez szinte megoldhatatlannak tűnik, ezért jó, ha az énekes még a próbafolyamat elött megtanulja az anyagot, és felkészül a tudatos éneklésre. Előny, ha az énekes strapabíró hanggal és biztos énektechnikai tudással rendelkezik.

A második rész, a koncertturné bizonyos szempontból könnyebb és izgalmasabb, más szempontból nehezebb és kényelmetlenebb. 
Ez alatt a két hét alatt minden nap egy másik városban kell koncertet adni. Ez azt jelenti, hogy reggeli után bőrönd be a buszba, több órás utazás, ebéd útközben, délután "sound-check", vacsora, színpad, ahol a legjobb formádat adod, és este hullafáradtan (és remélhetőleg elégedetten) bőrönd ki a buszból, hotel... Utána reggel minden kezdődik elölről!

Persze vannak enyhébb napok is, szabadidő, városnézés, kellemes programok, bulik, de alapvetően az az elvárás, hogy az ember rugalmas legyen, és a megfelelö pillanatban össze tudja magát szedni mindenféle kényelmetlen körülmény ellenére is. Szárazon leírva nem is annyira vonzó ez az egész, de a közös koncertélmények, a közönség szeretete, a lehetőség más kultúrákba való bepillantásra, a fantasztikus karnagyok és az örökre szóló barátságok (nekem van ilyen) kárpótolnak minden kellemetlenségért...

A jelentkezőktől magas énekes tudás várható el. Ez azonban nem jelent automatikusan felsőfokú magánének tanulmányokat. Sokkal inkább olyan szólista attitűd szükséges, amely képessé teszi az énekest szólamalkotásra, érzékeny és sokoldalú vokális formálásra, egyben a leírt szólam magas fokú és állandó színvonalú megszólaltatására."

Az Ifjúsági Világkórusról, a turnéról és a kiválasztási folyamatról további információ: http://www.worldyouthchoir.org/Audition2014/WhattoprepareNATIONALauditionrequirements.aspx