Sándor, Ede

Nyitott, kritikus és lírai - Fiatal művészeket díjaztak

2013.11.29. 10:10

Programkereső

Kaliczka Patrícia, Kovács Olívia és Csató József az idei Esterházy Művészeti Díj «sponsored by UNIQA» díjazottjai. A független szakmai zsűri tizenhárom művész műveiből rendezett kiállítást, melyet a nagyközönség november 29-től 2014. január 5-ig tekinthet meg a Szépművészeti Múzeum ION-Piramisában.

Az UNIQA támogatásával 2009-ben létrehozott Esterházy Művészeti Díjat negyven év alatti magyar festőművészek kaphatják meg. A díjat minden második évben, legalább két, legfeljebb három művésznek ítélik oda.

Az Esterházy Művészeti Díj kitüntetettjei és a díjat átadók
Az Esterházy Művészeti Díj kitüntetettjei és a díjat átadók

A független szakmai zsűri tagjai - Dr. Hegyi Lóránd, Dr. Alexander Tolnay, Niklai Judit, Fenyvesi Áron, Rieder Gábor, Vitus Weh valamint a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány részéről Dr. Ottrubay István és a díj főszponzora, az UNIQA részéről Othmar Michl - november harmadikán az első körben benyújtott 196 pályázatból tizenhárom művészt választottak be a Szépművészeti Múzeum ION-Piramisában megrendezett kiállításra. Közülük három művésznek ítélte oda a zsűri az Esterházy Művészeti Díj «sponsored by Uniqa» díjat, amelyet november 28-án adtak át a Szépművészeti Múzeumban. A fejenként 5000 euróval járó díjat idén Kaliczka Patrícia, Kovács Olívia és Csató József érdemelték ki.


Kaliczka Patrícia (1988, Balassagyarmat), 2007-2013 Magyar Képzőművészeti Egyetem, mestere Gaál József.

"A festés számomra harc a káosszal a katarzisért; egy mód arra, hogy megszüntessem az elválasztódást saját magam és a „többi" között: mert a megfesteni kívánt dolgok megfigyelése közben elfeledkezem az időről, és csak a tér marad. Rádöbbentem, hogy - lévén olajfestéket használok -, minden képet ezerszer át-, vagy újra lehet festeni. Hibalehetőség kizárva." (Kaliczka Patrícia)

Kaliczka Patrícia
Kaliczka Patrícia

"Fiatal képviselője az új típusú festői érzékenységnek, amelyet egymásra rétegzett szürreális emlékmontázzsal egészít ki szuggesztív művészi víziójában." (Rieder Gábor zsűritag)


Kovács Olívia (1986, Budapest, 2007-2013 Pécsi Tudományegyetem, Művészeti Kar, mesterei Losonczy István és Ernszt András

"Három éve kezdtem el fotóval foglalkozni a festészetemben, amikor Édesanyám egyszer csak nekem adta régi családi fényképeit. Mintha azzal, hogy nem nála vannak a képek, mintegy határvonalat húzna a múlt és a jelen között, mintha le akarná zárni a múltat és a feldolgozást másra bízná. A fényképek legnagyobb része az 1970-es, -80-as években készült, témájukat tekintve teljesen hétköznapiak. A sorozat, amelyben elkezdtem feldolgozni a családi fényképeket, a Mások múltja címet kapta. A képek készítése közben olvastam György Péter Apám helyett című munkáját, ami nagy hatással volt rám. A képek kisméretűek, a vakráma ehhez képest vastag. Ezzel egyfajta objekt jelleget is szerettem volna kölcsönözni a képeknek ("emlékdoboz"). A festmények széle színes, amivel a múltból való kiemelésüket szerettem volna hangsúlyozni, illetve a múlt és jelen határvonalának dilemmáját érzékeltetni." (Kovács Olívia)

Kovács Olívia
Kovács Olívia

"Realizmusa egy jelentős hazai festői pozíció folytatása, mely egyszerre reflektálja a kortárs hétköznapi élet banálisnak tekintett jeleneteit és a fotórealizmus tradícióját." (Hegyi Lóránd zsűrielnök)


Csató József (*1980, Mezőkövesd), 2000-2006 Magyar Képzőművészeti Egyetem, mestere Maurer Dóra.

"Képeimen igyekszem felszínre hozni magamból azokat a mélyen gyökerező élményeimet, érzéseimet, melyekről azt gondolom, talán másokra is olyan ősi elcsodálkozással hatnak, mint rám. A színekkel történő játszadozás mindennapi élményt nyújt, minden kép a következőnek ágyaz meg." (Csató József)

Csató József
Csató József

"Ösztönös, festészeti, kompozicionális, konvenciókerülő neoprimitivizmusa és élénk, felüdítő paszteles kolorittal létrehozott figurái elismeréseként díjazza a zsűri." (Fenyvesi Áron zsűritag)


A tizenhárom kiállító művész - Batykó Róbert, Csató József, Galambos Áron, Jagicza Patrícia, Kaliczka Patrícia, Karsai Dániel, Kis Róka Csaba, Kovács Olívia, Nemes Márton, Pintér Gábor, Szabó Klára Petra, Szinyova Gergő és Zékány Dia - alkotásait november 29-től 2014. január 5-ig tekintheti meg a nagyközönség a Szépművészeti Múzeum ION-Piramisában.

"Az Esterházy Díj odaítélésében a szakmai színvonal, a művészi tehetség és következetesség, a megoldás érettsége és kiforrottsága, valamint az esztétikai szemlélet aktualitása és eredetisége mellett külön figyelmet fordítottunk arra, hogy egyes művészek esetében mennyire található meg az az autentikus vízió, amely a mai magyar társadalmat tükrözi a globális világban. A díjazott fiatal művészek munkáiban korunk ifjú művészeinek komplex világlátása, aktuális kultúrkritikai érzékenysége jelentkezik, melyben a hétköznapi, banális realitások - látszatra objektív, semleges - ábrázolása egy finom, intellektuális, kultúrtörténeti utalásokkal operáló, képzeleti, poétikai, irracionális tartományokat is integráló narrativával ötvözödik. A különböző befogadási lehetőségekkel játszó, különböző konnotációkat aktivizáló képépítő módszer metaforikus jelentésrétegeket szabadít fel, melyekben irónia és érzelem egymásba olvad. A bemutatott művek összessége nyitott, kritikus, egyként irónikus és lírai világszemléletet közvetít, melyben az egymás mellett élő értékrendszerek komplexitása kap megfogalmazást." - nyilatkozta Dr. Hegyi Lóránd, a független szakmai zsűri elnöke.

Othmar Michl, Kovács Olívia, Dr. Ottrubay István és Dr. Hegyi Lóránd
Othmar Michl, Kovács Olívia, Dr. Ottrubay István és Dr. Hegyi Lóránd

"A sokszínűséget és egyben minőséget felvonultató Esterházy-gyűjtemények, melyek képzőművészeti alkotásai 1870 óta a Szépművészeti Múzeum alapgyűjteményét adják, a különböző Esterházy hercegek gyűjtési szenvedélyéről tesznek tanúbizonyságot és hű lenyomatai egy több mint négyszáz évre visszanyúló mecénási tevékenységnek. A tradíciók folytatásaként szinte magától értetődő, hogy a kortárs művészetek felé fordulva, fiatal, ambíciózus művészek pályafutását támogatva, különböző kulturális kezdeményezések mögé állunk.  Magyarországi kezdeményezésünk a kétévenként odaítélt Esterházy Művészeti Díj, «sponsored by Uniqa». Külön öröm számunkra, hogy az UNIQA harmadik alkalommal, immár hat éve támogatja kezdeményezésünket" - nyilatkozta Dr. Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója.

"Az UNIQA neve hosszú évek óta összefonódik a művészetekkel és a művészetek támogatásával. Az UNIQA Ausztria legnagyobb Biztosító társaságaként,  ebben  a szellemben támogatja a képzőművészetet és meggyőződése, hogy ezzel a tevékenységével jelentősen hozzájárul a magas minőségű kortárs képzőművészet fejlődéséhez. Ez az elv érvényesül az Esterházy Művészeti Díjban való szerepvállalásában is." - nyilatkozta Othmar Michl, az UNIQA Biztosító Zrt. vezérigazgatója.