Klaudia

Csíkos Karácsony

2013.12.06. 15:45

Programkereső

December 13. és 15. között hat alkalommal ad improvizációs kórus-koncertet a Csíkszerda Együttes a Néprajzi Múzeumban.

A 2004-ben alakult, mára száztíz aktív taggal éneklő kórus Tóth Árpád karnagy vezetésével vallja, hogy a 21. század elején ideje leszámolni a kórusénekléshez tapadó mintegy százéves megszokásokkal, érdemes újragondolni a közös éneklés minden egyes mozzanatát. A Csíkszerda a zene birodalmának új mezsgyéin halad, kreatívan improvizál, kipróbál szokatlan dolgokat - a visszajelzések alapján az eredmény katartikus és garantáltan megújítja a lelket.

Csíkszerda - Csíkosan
Csíkszerda - Csíkosan

A Csíkszerda idén sem hagyja cserben közönségét, egy igazi csemegével készül: a lutheránus zeneszerző, Heinrich Schütz zenetörténeti ritkaságnak számító oratóriumát, a Máté és Lukács evangéliumok alapján összeállított Karácsonyi Történetet dolgozza fel. Csíkosan.

A szöveg a szerző szándékai szerint közérthető nyelven (jelen esetben tehát magyarul) szólal meg, a szólókat a korabeli gyakorlatnak megfelelően a kórustagok éneklik, olyan hangszerek kíséretével, melyek az együttes számára (az adott korban) elérhetők. A fordítás és a hangszerelés a Csíkszerda közös, önkéntes munkájának eredménye, mint ahogy a hangzást megújító mozgás és a vizuális tartalom is.

A koncertre az előzetes regisztráció kötelező!

A koncertek helyszíne a Néprajzi Múzeum (1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.)

További részletek és regisztráció a Csíkszerda honlapján.