Márk

Mozgalom a jövő közönségéért

2013.12.12. 13:05

Programkereső

Az ifjúsági programok folytatásáról és fejlesztéséről írt alá megállapodást a zenei edukációs program gazdája, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár december 10-én a budapesti Páva utcai Zeneházban.

A zenei program célja, hogy a Filharmónia által szervezett ifjúsági koncerteket egy sajátos, a megszokottól eltérő kommunikációval egészítse ki, amivel reményeik szerint növelhető az ifjúság zenei befogadóképessége. A csatlakozó együttesek személyes plusz információkkal, általuk készített segédanyagokkal, új megközelítéssel, a zenészek személyiségének vonzerejét felhasználva, a koncertekhez képest térben és időben máshol, felerősítik, elmélyítik a zenei élményt, növelik a jövő koncertlátogatóinak zenei fogékonyságát, ami bizonyítottan pozitívan hat a gyerekek személyiségének más területeire is.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezetője és Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója aláírja az együttműködési megállapodást
Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezetője és Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója aláírja az együttműködési megállapodást

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezetője elmondta: eddig is évadonként 200 településen 250 ezer diák mintegy ezer koncerten találkozhatott minőségi muzsikával. Tíz szimfonikus zenekar vett részt a bevált sorozatokban és csaknem ezer muzsikus lépett az ifjúsági koncertek keretében pódiumra.

Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója azzal egészítette ki a statisztikát, hogy 2013-ban az NFZ 108 alkalommal lépett fel a fővároson kívül, negyvenkét hangversenyt kifejezetten a fiataloknak állítottak össze.

"Amit most elhatároztunk, természetesen nem a semmiből jött, hiszen a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, több más együtteshez hasonlóan, évtizedek óta szervezői és résztvevői ifjúsági hangversenyeknek. A Nemzeti Énekkar nem csak elegáns kultúrpalotákban ad rendszeresen koncertet, hanem iskolai tornatermekben is, és így nyújtanak élményt. Azt gondolom, hogy miután birtokosai vagyunk ennek a kincsnek, a zenére való nyitottságnak, kötelességünk erre az élményre való készséget és képességet átadni a gyerekeknek. Mivel ez nekünk mindennapi kenyerünk, nem is értjük, hogy lehet e nélkül az élmény nélkül meglenni, miközben lenne rá lehetőség. Olyan érzés, mint aki egy oxigénszegény szobában él, és nem is tudja, hogy micsoda frissítő és fantasztikus érzés egy erdőben sétálni. Mi ezekbe az erdőkbe szeretnénk elvinni a gyerekeket" - mondta el Kovács Géza a Fideliónak.

A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár között létrejött együttműködési megállapodás aláírt példánya
A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár között létrejött együttműködési megállapodás aláírt példánya

Szamosi Szabolcs hangsúlyozta: a program különlegessége, hogy együttműködnek szociológusokkal és pszichológusokkal, akik kutatják a programot és annak a személyiségfejlődésben betöltött, bizonyítottan pozitív hatását. Az edukációs program tesz azért, hogy valóban kialakulhassanak a fiatalokban olyan mélyen gyökerező emóciók, élmények, amelyek a jövő generációjának komolyzenei szenzibilitását, érdeklődését emelik. Megjegyezte: gondoskodnak a koncerteken közreműködő műsorvezetők, moderátorok képzéséről is. A jó moderátorról Szamosi Szabolcs a Fideliónak kifejtette: "Sokat használt szó manapság az interaktivitás, de ténylegesen nagyon fontos a folyamatos kontaktus a koncerteken. A gyerekeknek meg kell szólalniuk, kérdést kell hozzájuk intézni a zenével kapcsolatban, ki kell hívni néhányukat egy-egy ritmusjátékhoz, táncjátékhoz, mivel személyesen is részesévé kell, hogy váljanak a produkciónak.

A program nyitott, a Filharmónia Magyarország sorozatában fellépő bármely együttes, zenekar, előadóművész csatlakozását nagy örömmel fogadja a szervezet.