Konrád

A zene felemel - Ösztöndíjprogram a Snétberger Központnál

2014.02.10. 14:30

Programkereső

Sikeresen zárult a Snétberger Zenei Tehetség Program tehetséges roma gyerekeket és fiatalokat célzó zenei képésének első éve. A Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében a 2013. február 4. és 2015. január 31. közötti időszakra 24.134.000 forint támogatást nyújtanak a Központnak.

A támogatásának köszönhetően az eddigi tizenkét hetes tehetséggondozó programot (amely hat héten át tartó nyári és három-három héten át tartó őszi és tavaszi szakaszból áll) 2013 februárjától két éven át egész éves képzési formában tudják tanítványaik számára biztosítani. A támogatott időszak most induló második szakaszának részét képezi a központ harmadik évfolyama diákjainak felkészülése a kurzuszáró koncertre, amelyre - egy jótékonysági est keretében - 2014. május 3-án a Zeneakadémián kerül sor. Ugyanígy e szakasz részeként kezdődnek február 28-án a felvételi meghallgatások az ország számos pontján, melynek során a nyáron induló 4. évfolyam diákjai kerülnek kiválasztásra.

A Snétberger Központ diákjai
A Snétberger Központ diákjai

A Központ Snétberger Ferenc roma származású, Liszt-díjas gitárművész szakmai irányításával 2011 nyara óta évente hatvan tehetséges, 12-20 éves roma fiatalnak nyújt lehetőséget zenei tehetsége kibontakoztatására a Felsőörsön létrehozott Snétberger Zenei Tehetség Központban. Nyertes ösztöndíjprogramunk célja, hogy zeneileg tehetséges, halmozottan hátrányos helyzetű roma gyerekek és fiatalok zenei tehetséggondozó képzését egész éves komplex mentori és tutori programmal egészítse ki, és ezzel adjon támogatást az ösztöndíjasok általános és középiskolai tanulmányainak sikeres elvégzéséhez, a továbbtanulást, illetve a pályaválasztást érintő döntések önálló, és egyéni életutat jobbító meghozatalához.

Az ösztöndíjban részesülő gyermekeket és fiatalokat kilenc mentor támogatja egész évben, folyamatosan figyelemmel kísérve és segítve fejlődésüket az egyéni fejlesztési tervprogramnak megfelelően. Az eddigi felsőörsi tizenkét hetes bentlakásos képzést a 2013 szeptemberében elindított budapesti hétvégi képzések egészítik ki, ahol a tanítványok egyéni hangszeres, zenekari, szolfézs és angol, illetve német nyelvórákat kapnak. A hétvégi képzéseket a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és Gimnáziumban tartják.

Snétberger Ferenc
Snétberger Ferenc

Mindezek mellett a Központ mentorai havonta egy alkalommal közös szabadidős programokat (elsősorban koncert és színházlátogatásokat, városlátogatásokat, kirándulásokat) szerveznek mentoráltjaiknak.

A projekt közvetlen célcsoportját a zeneileg tehetséges, roma származású és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok adják (100 fő, évente 50 fő). A tanítványok többsége Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, illetve tágabban az Észak-Magyarországi és az Észak-Alföldi régiókban él. A projekt közvetett célcsoportja az egész roma közösség, melynek becsült létszáma 569.000 fő.