Konrád

Együttgondolkodás és integráció

2014.02.27. 12:00

Programkereső

A MUS-E Magyarország február 28-án művész-pedagógus felkészítő napot tart, amely egyben az ART4ROM (Európai roma integrációs program) nemzetközi project tréningnapja is. A tréningen a MUS-E Program pedagógusai vesznek részt.

A nap célja az együttgondolkodás a MUS-E program művészei és pedagógusai között, valamint a MUS-E művészeti foglalkozások roma kultúrával, roma tartalommal való megtöltés lehetőségeinek kutatása.

Art4ROM a MUS-E óráján
Art4ROM a MUS-E óráján

A MUS-E Magyarország évről-évre nagy hangsúlyt fektet a művészek és a pedagógusok továbbképzésére, fejlesztésére, hiszen a program a pedagógusokat új feladat, kihívás elé állítja. Egy ilyen alkalommal a pedagógusok megtapasztalhatják mindazt, amit a gyerekek élhetnek át egy-egy MUS-E foglalkozás alkalmával, a művészeknek pedig lehetőségük nyílik bemutatni, megmutatni eszközrendszerüket, amellyel a MUS-E foglalkozások alakalmával dolgoznak, valamint rámutathatnak azokra az összefüggésekre, amelyek a tanítóknak új felfedezésként szolgálhatnak.

Az Art4ROM az Európai Tanács által támogatott nemzetközi, integrációs program. A projekt a művészeti gyakorlatra épülő innovatív oktatási módszer alkalmazásával erősíti a kultúrák közti párbeszédet, a kölcsönös megértést és a társadalmi elfogadást az 5-10 éves (roma és nem roma) gyerekek körében. Mindezen tevékenység az iskolai keretek között és az iskolán kívül is történhet. Az Art4ROM pilóta fázisa 3 európai országban indult el: Magyarországon, Olaszországban és Szlovákiában. A kísérleti projekt célja a személyes fejlődés elősegítése, az integráció támogatása, az iskolai lógások megszűntetése valamint a roma kultúra népszerűsítése az iskolás gyermekek körében. A kísérleti projekt különböző környezetben: általános iskolákban, valamint roma és nem roma gyerekek számára fenntartott közösségi és rekreációs pontokon valósul meg.

Az Európai Uniós nyertes pályázat 2013 januárjától a roma integráció elősegítését tűzte ki fő céljaként. A projekt módszertant szándékozik kifejleszteni a művészet integráló hatásairól, lehetőségeiről napjainkban, Európában. Magyarországon az Art4ROM program a MUS-E program keretein belül valósulhat meg. A MUS-E Magyarország immáron 20 éves szakmai tapasztalatait adja a projekthez, amelyet a roma gyerekek művészeti neveléséről, illetve a roma gyerekekkel foglalkozó szakemberek képzésében gyűjtött.


A Musique Europe (MUS-E) program egyik megálmodójával, Werner Schmitt-tel készült interjúnkat ide kattintva olvashatják.