Beáta, Izolda, Lea

15 éves magyar gordonkás az Eurovíziós Versenyen

2014.03.28. 14:00

Programkereső

A május 26. és 31. között megrendezendő kölni versenyen Magyarországot Devich Gergely képviseli, aki március 29-én a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Maxim Rysanov brácsaművész partnereként lép fel a Pesti Vigadóban.

A kezdeményezés 1982-ben indult az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége jóvoltából. A viadal az Eurovíziós Dalfesztivál komolyzenei "kistestvére". Magyarország eddig kétszer nevezett be a kétévente más-más városban megrendezett versenybe. 1994-ben Faragó Márk zongorista, 2000-ben pedig Rácz Ödön nagybőgős is eljutott a döntőig.

Devich Gergely
Devich Gergely

Az idei versenyen tizennégy tagország indít különböző hangszereken játszó fiatal muzsikust: Ausztria, Horvátország, Görögország, Németország, Moldova, Lengyelország, Szlovénia, Norvégia, Málta, Svédország, Portugália, Csehország, Hollandia és Magyarország. A 20 év alatti muzsikusok képességei Kölnben két fordulóban méretnek meg. Az interneten közvetített elődöntőben negyed órát játszhatnak, igény szerint zongorakísérettel. Ezt követően a televízió nyilvánossága előtt zajló döntőben öt percet muzsikálhatnak zenekari kísérettel a kölni dóm előtt felállítandó hatalmas szabadtéri színpadon. A rangos nemzetközi zsűri a két forduló alapján dönt a díjazottakról.

Devich Gergelyt, a Médiaszolgáltatást-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kérte fel, hogy vállalja hazánk képviseletét. A tizenötéves gordonkaművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatára jár, a különleges tehetségek osztályába, tanára Mező László. Nyolcévesen kezdett csellózni a zuglói Szent István Király Zeneiskolában Antók Zsuzsanna növendékeként. Két alkalommal is megnyerte az országos Friss Antal-gordonkaversenyt. Egyike volt a Budapesti Fesztiválzenekar által kiírt országos zenei verseny győzteseinek, így szólistaként felléphetett a világhírű együttessel Fischer Iván vezényletével. A szlovákiai Dolný Kubínban rendezett nemzetközi versenyen második díjat, az olaszországi Legnagóban rendezett viadalon első díjat nyert.

Kokas Katalin meghívására Devich Gergely fellépett Kocsis Zoltán zongoraművésszel a Kaposvári Kamarazenei Fesztiválon. 2012-ben a Zuglói Filharmónia élén Dohnányi Gordonkaversenyét adhatta elő a Művészetek Palotájában, Záborszky Kálmán vezényletével. 2013-ban Kocsis Zoltán születésnapi gálakoncertjének egyik szólistája lehetett. Csellózott a felújított Zeneakadémia újranyitásának ünnepi gálaestjén és a 30 éves Fesztiválzenekar jubileumi hangversenyén. Szombaton, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Maxim Rysanov brácsaművész partnereként lép fel a Pesti Vigadóban.

Az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyén Devich Gergely Haydn-, Liszt- és Bartók-műveket játszik édesanyja, Kovalszki Mária zongorakíséretével, illetve a május 31-i döntőben, amelyet a magyar közmédia (M2) is élőben közvetít, Saint-Saëns Allegro appassionato című darabját adja elő. Már eldőlt, hogy Kölnben lesz még egy csellista, a portugál versenyző. A csehek egy 12, a lengyelek egy 17 esztendős harmonikást, az osztrákok egy kínai származású hegedűművészt indítanak a viadalon. A görögök egy gitárost, a szlovénok egy zongoristát, a svédek egy brácsást küldenek Kölnbe.