Konrád

2016-ban nyit Berlin legújabb zeneakadémiája

2014.05.07. 12:00

Programkereső

Nem színtiszta zenei képzést adnak, hanem a gondolkodást is fejlesztik Daniel Barenboim argentin-izraeli karmester és zongoraművész közel-keleti növendékek számára létesülő berlini zeneakadémiáján, amelynek terveit kedden mutatták be a sajtó képviselőinek a leendő igazgató, Michael Naumann volt kulturális miniszter és Monika Gütters kulturális államminiszter jelenlétében.

A közel-keleti békét a muzsika útján előmozdítani hivatott zeneművészeti főiskola két év alatt készül el, és 2016 őszétől fogadja az első mintegy száz növendéket. A diákok három évig járhatnak az akadémiára, ahol nemcsak zenélni tanulnak, hanem zeneelméleti és filozófiai képzésben is részesülnek - mondta el a Berlinben élő 73 éves mester, aki jelenleg a Berlini Állami Opera főzeneigazgatója.

Daniel Barenboim
Daniel Barenboim

A zsidó és palesztin diákok közös zenei képzésére létrehozott Barenboim-Said Akadémia a német főváros központjában, az Unter den Linden operaház egykori díszletraktárában kap helyet, ahol a próbatermeken kívül kialakítanak egy 620 férőhelyes koncerttermet is Frank Gehry amerikai sztárépítész tervei alapján, 6500 négyzetméter összalapterületen. A Pierre Boulez zeneszerző és karmester nevét viselő hangversenyteremben tartandó koncertek során Barenboim össze akarja kötni a klasszikusokat és a kortárs kompozíciókat.

A főiskola nevében a Said utalás Edward Said palesztin származású amerikai irodalomkutatóra, akivel Daniel Barenboim 1999-ben Weimarban megalapította az ugyancsak a zsidó-palesztin megbékélést szolgáló, sevillai székhellyel működő West Eastern Divan Zenekart.

Ez lesz a harmadik nagy zeneakadémia a német fővárosban. Barenboim szerint sajátos jellegű intézményként működik majd, mert nem pusztán zenei képzést ad a feltörekvő közel-keleti tehetségeknek, hanem "a békével kapcsolatos gondolkodási stratégiák kifejlesztésére" is ösztönöz majd. "A zenét össze akarjuk kötni a gondolkodással. A cél a gondolkodó fül" - jelentette ki a karmester, aki a milánói Scala állandó vendégkarmesterként való lelépése után főleg Berlinben akar tevékenykedni és többet kíván foglalkozni az új akadémiával.

a berlini Barenboim Said Akademie makettje
a berlini Barenboim Said Akademie makettje

A Barenboim-Said Akadémia 34 millió euróból létesül, amiből 20 milliót biztosít a német szövetségi állam, a többit magánszponzorok állják. A jelenleg szanálás alatt álló Unter den Linden operaház egykori raktárépületét Berlin városa adja bérbe ingyen 99 évre. A működtetés évi 5 millió euróra becsült költségét vegyesen fedezik közpénzekből és magánadományokból - mondta el a keddi sajtóbejáráson az akadémia leendő igazgatója, Michael Naumann volt német kulturális miniszter.