Konrád

Hármas együttműködés a gyermekkarért

2014.06.02. 11:17

Programkereső

Az Opera, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a VI. kerületi Erkel Ferenc Általános Iskola együttműködése az Opera gyermekkari utánpótlása mellett a tehetséggondozást szolgálja.

Az Erkel hivatalos gyermeknapi rendezvénye előtt, június 1-jén, ünnepélyes keretek között erősítette meg háromoldalú megállapodását az Opera, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a VI. kerületi Erkel Ferenc Általános Iskola képviseletében Ókovács Szilveszter, Debnár László és Fehér Adrienne.

Operaház Gyermekkara
Operaház Gyermekkara

A Magyar Állami Operaház Gyermekkara jelenlegi formájában 1970 óta működik. Botka Valéria kezdeményezésére az akkori Szív utcai ének-zene és franciatagozatos általános iskola fogadta tanulói közé az Operaházban éneklő gyerekeket. Az iskola ma már Erkel Ferenc Általános Iskola néven ismert. Minden évfolyamban egy osztály kiemelt szinten tanulja az ének-zene tantárgyat - közülük kerülnek ki az Operaházban és Erkel Színházban műsoron lévő darabok gyermekénekesei. 1987 szeptemberétől a Gyermekkar vezetője Gupcsó Gyöngyvér, aki Szebellédi Valéria (az Erkel Ferenc Általános Iskola tanára) és Gupcsó Ágnes (a MTA Zenetudományi Intézet munkatársa) korrepetitorok segítségével látja el feladatát. A Gyermekkórus tagjai nemcsak az operák gyermekkarra írt szólamait éneklik el, de számos gyermekszóló-szerepet is alakítanak.

A gyermekkar folyamatos utánpótlásának segítése így nemcsak az Erkel Iskola elsődleges szempontja. Az Opera a legmagasabb műfaji színvonalat kívánja nyújtani felnőtt művészeinek közreműködésével, így a gyermekkórust igénylő operaelőadások esetében, a homogén minőség fenntartásáért kötelessége a tehetséggondozás elősegítése. Az Opera és a Klebelsberg Központ, mint az Erkel Ferenc Általános Iskola fenntartója azonos célokat tart szem előtt, így kiemelt feladatának tekinti a tehetséggondozást, a tehetségek felismerésében való kölcsönös segítségnyújtást; ennek érdekében pedig tovább erősítik együttműködésüket. Megállapodásukkal az Erkel Ferenc Általános Iskola az Operaház Gyermekkarának dedikált bázisiskolájaként a dalszínház kiemelt szakmai támogatását élvezheti.

Az Opera az utolsó két évadban professzionális szintre emelte ifjúságnevelő tevékenységét. A középiskolás korosztály számára kifejlesztett Erkel színházi OperaKaland eddigi három sorozata több mint 62 000 diákot fogadott, az óvodások és kisiskolások számára az Opera nyújt több típusú interaktív, ismeretterjesztő programot. A számos, gyermek- és ifjúsági lehetőség mellett, a megállapodás aláírásával, ugyancsak gyermekek számára, immár azonban az operaműfaj műveléséhez szükséges felkészítés támogatásában is nagyobb szerepet vállal az Opera.