Júlia, Rita

Idén is Prímásverseny az Anna-bálon

2014.06.05. 15:47

Programkereső

Balatonfüred Város Önkormányzata, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke a 2014-ben megrendezendő Anna-bál kísérő rendezvényeként prímásversenyt hirdet július 22-23. között a hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök számára.

Pályázhat minden, a táncházmozgalomban tevékenykedő, illetve az autentikus magyar népzenei hagyományt ápoló hegedűs, aki a verseny napjáig betöltötte a 16., de még nem töltötte be a 35. életévét.

 Jelentkezési határidő: 2014. június 16., 24.00 óra

A nyilvános színpadi versenyre a balatonfüredi Anna-bál előtti héten kerül sor. A zsűri tagjai a magyar népzene elismert szakemberei, illetve a magyarországi népzenei mozgalom kiemelkedő prímásai. A versenyen minden prímásnak két versenyszámot kell előadnia, egy kötelezőt és egy szabadon választottat, egyenként 5-5 perc időtartamban.

A kötelező versenyszámban a versenyzőnek felső-Tisza-vidéki vagy kalotaszegi magyar népzenét kell muzsikálnia. A kötelező versenyszámok összeállításához a következő prímások valamelyikének játékáról készült, eredeti népzenei felvételekből lehet felkészülni:

Primasverseny
Primasverseny

Kalotaszeg:

- Antal Ferenc "Árus" (Méra)

- Nonika Miklós "Hitler" (Gyerővásárhely)

- Fodor Sándor "Neti" (Kisbács)

- Varga Ferenc "Csipás" (Bánffyhunyad)

Felső-Tisza-vidék:

- Rózsa Ferenc (Nyírmada)

- Farkas Lajos (Rozsály)

- Farkas Jenő (Szamosangyalos)

- Szilágyi Mihály "Hosszú Miska" (Darnó)

- id. Horváth András (Tiszakóród)

- Farkas Vilmos "Négus" (Kisar) 

A szabadon választott versenyszám a magyar népzenei hegedűjáték bármely táji változatát képviselheti. Azonban ha a versenyző kötelező versenyszáma Kalotaszeg magyar zenei hagyományát képviseli, akkor a szabadon választott versenyszám csak az Alföld, a Felföld vagy a Dunántúl valamely magyar tájegységének népzenéjét mutathatja be. Ha a versenyző kötelező versenyszáma a felső-Tisza-vidéki térségből való, akkor a szabadon választott versenyszám csak erdélyi magyar népzene lehet. Megfelelő színvonalú kísérő zenekarról minden versenyző számára a szervezők gondoskodnak.

Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadó technikai tudása, valamint egyéni, művészi kisugárzása. A zsűri egy alapszintű követelményrendszer mentén (a játék ritmikai, intonációs jellemzői, stílusismeret, hagyományhűség) választja ki a győztest és a gálaműsor fellépőit.

Az első díj nettó 1 millió forint értékű pénzjutalom, a második díj 500 000 Ft értékű pénzjutalom, a harmadik díj 300 000 Ft értékű pénzjutalom Balatonfüred Város Önkormányzata felajánlásában. A nyertes fellép a 189. Anna-bálon.


A versenyre az űrlap kitöltésével, valamint a versenyzőről készült videofelvétel vagy internetes videomegosztóra (pl. youtube) feltöltött mozgókép linkjének csatolásával lehet jelentkezni az alábbi e-mail címen: furedi.primasverseny@hagyomanyokhaza.hu

A népies műzenét vagy népzenei feldolgozásokat játszó pályázók jelentkezését nem áll a szervezők módjában elfogadni. A jelentkezési lap a Hagyományok Háza honlapjáról letölthető.