Emőke

A SZFE is indul Karlovy Varyban

2014.07.01. 15:26

Programkereső

Július 4-12. között kerül megrendezésre a régió legnagyobb A-kategóriás fesztiválja, melynek programjában három magyar film versenyez. A részt vevő filmek mindegyikét volt SZFE hallgató rendezte.

A versenyprogramban kapott helyett Pálfi György Szabadesés c. filmje. Az immáron legendás Simó-osztályban 2002-ben végzett rendező jelenleg a Színház és Filmművészeti Egyetemen tanít, akárcsak filmjének főszereplői, Molnár Piroska és Hegedűs D. Géza. A film mely most Csehországban a Kristály Glóbuszért indul, szeptembertől a magyar mozik műsorán is látható lesz. A Szabadesésben egymás alatti hét emeleten elhelyezkedő lakások és lakóik nem mindennapi történeteit ismerhetjük meg.

Színház- és Filmművészeti Egyetem - Rákóczi úti épület
Színház- és Filmművészeti Egyetem - Rákóczi úti épület

Zomborácz Virág Utóélet című filmje a Nyugattól Keletre szekcióban mutatkozik be, ahol elsősorban kelet-európai első- és másodikfilmesek alkotásai versenyeznek. Virág 2004-2009 között volt az egyetem hallgatója filmdramaturg szakon Földényi F. László osztályában - abban az osztályban, ahonnan azóta többen is filmrendezőként dolgoznak, osztálytársa volt például Bodzsár Márk (Isteni műszak) vagy Szőts Petra (Kivégzés).  Az Utóélet lesz a szekció nyitófilmje.  Zomborácz több sikeres és díjnyertes rövidfilm után készítette el első játékfilmjét.  

Reisz Gábor az Enyedi Ildikó vezette filmrendező osztályban 2011-ben végzett. Diplomafilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan ugyancsak a Nyugattól Keletre szekcióban debütál Karlovy Varyban. A film az SZFE és a Proton Cinema gyártásában készült, és főszereplője is egy filmrendező szakos hallgató, Ferenczik Áron. Érdekessége, hogy ez az első nagyjátékfilm diplomamunka a Simó- osztály filmjei óta, hisz az utóbbi időkben a végzős rendezők csupán rövidfilmekkel diplomáztak.  A film egy másik végzős hallgató diplomamunkája is egyben: Tálas Zsófia vágó idén végzett az első 6x6 évfolyam tagjaként. Itt a filmkészítés legfontosabb ágainak hallgatói szakokra bontva, a gyakorlatban együtt, egy összehangolt tanrendű évfolyamban tanultak és alkottak. A film hangmestere Gáspár Szabolcs 2010-ben végzett az egyetemen. A VAN... a ma Budapestjén játszódó rendhagyó, gyakran szürreális, vígjátéki elemekkel tarkított felnőtté válás film.

Közép- és Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás seregszemléjét július 4-től július 12-ig rendezik a nyugat-csehországi fürdővárosban. A kilencnapos filmszemlén több mint 200 filmet láthatnak majd az érdeklődők.