Benedek

Nyári akadémia a közösségi színházért

2014.07.09. 13:37

Programkereső

Az EXCEPT - Exchange of Community-engaged Performing Arts Practices – kéthetes Művészeti Akadémia keretében közel 40 fiatal művész, szociális innovátor, társadalomtudós találkozik a Borsod megyei Szakácsiban július 7-20. között, hogy a közösségi színház elméleti és gyakorlati oldaláról mélyítse tudását. A szervezők az akadémia ideje alatt minden érdeklődőt szeretettel látnak regisztrált látogatóként.

Az elmúlt 10 hónap folyamán az EXCEPT program tanárai, alkotói számtalan egyeztetést, workshopot és kreatív műhelytalálkozót tartottak, hogy megosszák és összehasonlítsák nézeteiket az eltérő szocio-kulturális háttérrel rendelkező fiatalok magatartásáról. Az akadémia nemcsak a diákok, de a tanárok számára is komoly lehetőséget nyújt a tapasztalatcserére, hiszen mindenki jelentős gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezik a nevelés területén.

EXCEPT Akadémia
EXCEPT Akadémia

A nyári akadémia a Borsod megyei Szakácsiban egy nyugodt és némileg ünnepi atmoszférájúnak ígérkező helyszínen kap teret: a faluban található két, már használaton kívüli templom szolgál az előadások és workshopok fő helyszínéül. A békés, 120 lelkes község, az azt körülölelő természeti kincsek, és Elisabeth Van Aerde vendégszeretete ideális körülményeket biztosítanak a résztvevők számára. A holland szociális innovátor és vállalkozásfejlesztő több mint 10 évvel ezelőtt indította útjára a "Move 2 Hungary" elnevezésű programját az ország második legszegényebb településén.

A legfőbb cél egyfajta inspiráció kialakítása a résztvevőkben: tervezzenek, alkossanak, kipróbáljanak; saját környezetükben élő hátrányos helyzetű fiatalemberek számára alkalmazható projekteket valósítsanak meg. Fontos továbbá a művészet, mint eszköz bemutatása: miként lehet kulcsszerepe a leszakadt társadalmi csoportok segítésében és miként lehetséges általa elviselhetőbbé tenni mindennapi nehézségeiket. A szervezők ideális körülményeket igyekeznek teremteni ahhoz, hogy a napi 10-12 órás, szekciókra bontott csoportfoglalkozások keretében az akadémia résztvevőinek lehetősége legyen megosztani már létező ismereteiket, tudásukat, avagy közösen alkotni tudjanak, új, formabontó módszereket dolgozzanak ki, melyet később mindenki saját mikrokörnyezetében hasznosítani tud.

A két hét folyamán valamennyi, az EXCEPT programban együttműködő, különböző művészeti ágakat képviselő szakmai vezető tart előadást az alkalmazott előadás technikákról a zene, a bohóc technika, a színház és a commedia dell'arte műfajában. A képzés kreatív vezetője a német Andreas Schantz, a Theater Octopus előadója és pedagógusa - tőle az improvizációs és a bohóc előadói technikákat ismerhetik meg. Simon Balázs, a budapesti Utca-Szak Egyesület elnöke különböző szociális helyzetű közönség körében alkalmazható előadások részleteinek kidolgozásában segédkezik; az olasz Un Ponte tra Culture alapítója, Gianluca Barbadori a fizikai színház műhelyével; míg Filip Krwyzinski a lengyel Studio Kit tagjaként a veszélyeztetett gyermek és fiatalkorúak pszichológiájáról szóló előadásaival járul hozzá a közös alkotáshoz. Stefano Perocco francia származású tanítványa, Noely Morizot a maszkok, a maszkkészítés és az újrahasznosított eszközök alkalmazásának rejtelmeibe avat bele, míg Ivan Pravdish a szerb Kultura Nova drámaelőadójaként az esemény-struktúra dramaturgiájához adja szakértelmét.

Az összességében huszonkét, a gyerekeket és fiatalokat érintő kérdésben szakértő tanár és előadó workshopjain kívül még két nagyon fontos egyéniséget is köszönthetünk vendégelőadóként. Július 12-13-án a Bohócok Határok Nélkül szervezet elnöke Selena McMahan, míg július 16-17-én Adam McGuigen a Barefeet vezetője csatlakozik az Akadémiához.

Szakácsi
Szakácsi

A tervezett programhoz képest kevesebb vendégelőadó és szakértő tud részt venni az eseményen, mivel az NKA legutóbbi döntéseinek eredményeként a vártnál lényegesen kisebb forrás áll az Utca-Szak Egyesület rendelkezésére a program megvalósításához. Ennek ellenére az egyesület kitart eredeti céljai mellett, s bár a résztvevők számát csökkenteniük kellett, mégis úgy gondolják, a művészet és a társadalom jövője szempontjából fontos értéket teremtenek.

A szervezők remélik, már a közeljövőben folytathatják a párbeszédet szakmai módszereik elméleti és gyakorlati kidolgozásáról, és minél több szakember bevonásával, alkalmazható módon tovább mélyítik a művészet gyakorlati oldala és a társadalom-fejlődése közti kapcsolat feltérképezését.

Ennek érdekében mindenkit szeretettel látnak regisztrált látogatóként az esemény teljes ideje alatt, hiszen az egyesület célja, hogy minél több tanár, szociális munkás és egyéb, a mindennapokban hátrányos helyzetűekkel foglalkozó szakember kapcsolódjon be a közös gondolkodásba és alkotásba.

Az akadémiát követően három (egy-egy hetes) tábor veszi kezdetét, ahol a résztvevők kipróbálhatják és gyakorolhatják frissen szerzett szaktudásukat. Ezt a főszervező Utca-Szak a környékbeli településekről érkező gyerekek számára, tíz külföldi gyakornok jelenlétében a Sárospatak melletti Hercegfalván rendezi meg július 22-től egy héten át.

Az Except Művészeti Akadémia teljes programja ide kattintva olvasható.