Gertrúd, Patrik

Nemzetközi Gitárverseny Budapesten

2014.10.29. 10:12

Programkereső

Húsz ország harminchat fiatal muzsikusa jelentkezett az I. Budapesti Nemzetközi Gitárversenyre, amelyet hagyományteremtő szándékkal rendeznek meg november 4. és 8. között Eötvös József Liszt-díjas gitárművésznek, a Zeneakadémia tanárának művészeti vezetésével.

A megmérettetésre Európán kívül Brazíliából, Costa Ricából, Dél-Koreából és Japánból is jelentkeztek 1982. január 1. után született fiatal zenészek. Nyolc magyar is verseng a mezőnyben. A zenei verseny jövő kedden, október 28-án megnyitóval és sorsolással, valamint Eötvös József és egykori tanítványa, Csáki András koncertjével veszi kezdetét a Vörösmarty utcai Régi Zeneakadémia kamaratermében. Az elődöntőket és a középdöntőt a Liszt Ferenc téri főépületben, míg a döntőt, a díjátadót és a gálakoncertet november 8-án a Zeneakadémia Solti Termében tartják - derül ki a szervezők közleményéből.

gitár, illusztráció
gitár, illusztráció

A versenyzőknek az elődöntőben szabadon választott műveket - köztük legalább egy barokk művet - kell előadniuk, a középdöntőben ugyancsak szabad a választás, azzal a megkötéssel, hogy egy teljes szonátának szerepelnie kell a műsorban, míg a döntőben két versenymű, Joaquin Rodrigo Concierto de Aranjuez és Mario Castelnuovo-Tedesco 1. D-dúr gitárversenye közül kell választaniuk. A döntőben és a gálakoncerten közreműködik a Junior Prima-díjas Anima Musicae Kamarazenekar.

A gitárosokat tizenkét tagú nemzetközi zsűri értékeli. A grémium elnöke Eötvös József, tagja Csáki András gitárművész, Madarász Iván zeneszerző és Vigh Andrea hárfaművész, a Zeneakadémia rektora, valamint német, kanadai, lengyel, görög, olasz, ukrán és szlovák művészek, tanárok. A tervek szerint a középdöntőbe tíz-tizenkettő, a döntőbe három versenyző jut be. A verseny győztese ötezer eurót, egy mesterhangszert, tizenkét nemzetközi koncertmeghívást és egy ingyenes versenynevezési lehetőséget nyer az Alessandriai Nemzetközi Gitárversenyen. A második helyezett kétezer, a harmadik ezer euró pénzjutalomban részesül.

Eötvös József
Eötvös József

"A jelentkezők névsora, a zsűri összetétele és az előzetes érdeklődés jelzi, hogy a magyar gitáriskola nemzetközi szinten is elismert lett az elmúlt két évtizedben. Elég csak az Esztergomi Nemzetközi Gitárfesztivál folytatására, a 2006 óta szervezett Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztiválra gondolni, ahol a nívós koncertek mellett mesterkurzusokat, előadásokat is hallgathatnak az érdeklődők. Egyvalami hiányzott ebből a hazai zenei sikersorozatból, egy igazi, színvonalas nemzetközi verseny, amely idevonzza a legtehetségesebb fiatal művészeket, és ismételten ráirányítja a nemzetközi sajtó figyelmét Magyarország színvonalas zenei életére és tehetséges fiataljaira" - idézi a közlemény Eötvös József művészeti vezetőt. A november 5. és 7. között tartandó versenyprogramokra a belépés ingyenes.