Orbán

Pálfalvi Tamás trombitás rangos európai versenyt nyert

2014.11.06. 12:34

Programkereső

November 1-jén első alkalommal adták át Berlinben a fiatal zenészek lemezkiadását segítő Fanny Mendelssohn Vándorkupát, melyet egy fiatal magyar trombitaművész vehetett át.

A tízezer euróval járó díj célja lehetővé tenni a fiatal klasszikuszenészek számára, hogy egy innovatív koncepció szerint elkészítsék bemutatkozó lemezüket. A zsűri a játéktechnika színvonala és egyedisége mellett azt értékeli, hogy a CD-re szánt darabok összetételében van-e valami hátározott és egyedi rendezőelv.

Tizenhét magasan képzett fiatal zenész nyújtotta be pályázatát, akik közül öten jutottak tovább az utolsó fordulóba. Nekik egy órájuk volt a bemutatkozásra, ennyi idő alatt kellett felvázolni zenei repertoárjukat, bebizonyítani muzikalitásukat, és zenei rátermettségüket. Ezzel a lehetőséggel Anna Jakubcová fuvolista, a Verena Metzger és Raphael Paratore alkotta zongora-cselló duó, Pálfalvi Tamás trombitás, Karin Bonelli furulyaművész, valamint Sophie Dartigalongue fagottművész élhetett.

Pálfalvi Tamás
Pálfalvi Tamás

A zsűri hosszas mérlegelés után Pálfalvi Tamás trombitaművész mellett döntött. Tamás célja a trombitán játszható darabok repertoárjának szélesítése, és a játéktechnika új irányokban való fejlesztése: mindezt a régizenei anyag trombitára való alkalmazásával, valamint új komponisták műveinek feldolgozásával gondolja megvalósíthatónak. A huszonhárom éves trombitás egy Dobrovay László darabbal brillírozott, majd Robert Erickson Kryl című darabját adta elő lélegzetelállító játéktechnikával. Ezen kívül eljátszott még egy darabot, amit Tornyai Péter kifejezettem az ő számára komponált.

Pálfalvi Tamás így nyilatkozott a Fanny Mendelssohn Vándorkupáról: "A díj megszerzése arra inspirált, hogy kiéljem a zenei fantáziámat. Most, hogy megszereztem, különösen ". Berlinben azonnal hozzákezdtek Pálfalvi Tamás lemezének rögzítéséhez. 2015. szeptember 10-én a Schwanseei kastélyban, a Mecklenburg-Vorpommern ünnepi játékokon megrendezésre kerülő nyitóhangversenyen többek között ez a lemez is bemutatkozik.