Konstantin

Átfogó partnerprogram az SZFE-n

2014.11.10. 11:00

Programkereső

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hét nagyhírű európai egyetemmel kezdeményez partneri együttműködést. A 150 éve sikeresen működő SZFE ezzel a lépéssel eddigi legátfogóbb partnerségi programját valósítja meg az operatőr és bábművész képzés, valamint az alkalmazott színház területén.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hét nagy múltú európai egyetem rektorát és vezető munkatársait fogadta november 5-7. között. A kenti, a bergeni, a prágai, a pozsonyi, a varsói, az ír, a tallini és a magyar egyetemi oktatók induló, közös ERASMUS+ programjukról egyeztettek, s lefektették a 2014-17 időszakra vonatkozó szakmai együttműködés alapjait. M. Tóth Géza, az SZFE rektora szerint a felsőoktatási intézmények akkor teljesítik küldetésüket, ha ellátják regionális katalizátor szerepüket is. A nemzetközi beágyazottság növelése érdekében az SZFE a projekt keretében több angol nyelvű képzés kidolgozásába kezd. 

Színház- és Filmművészeti Egyetem - Rákóczi úti épület
Színház- és Filmművészeti Egyetem - Rákóczi úti épület

Az egyetem célja a hagyományos felsőoktatási önkép kreatív újraértelmezése. Az egyetemek oktatói a projekt során az operatőr- és bábművész képzés, valamint az alkalmazott színház területen fejlesztik ki egy-egy MA program képzési tervét, miközben fontos információkat gyűjtenek egymás működéséről, s kölcsönösen tanulnak egymástól - mind az egyes szakterületeket, mind a közös európai értékeket illetően. Az új oktatási módszereket és tartalmakat egyébként tesztképzések formájában is kipróbálják majd. Az együttműködés eredményeként a hallgatók mesterképzésük egy részét a közösen előállított kurzusok keretében külföldi egyetemeken folytathatják. 

"A Three Layers of Telling a Story projekt a legnevesebb bábos, operatőr és alkalmazott színházi egyetemi képzéseket fogja össze azzal a céllal, hogy 2017-re együtt indítsunk az eltérő társadalmi tapasztalatainkra, de közös európai tradíciónkra épülő új nemzetközi képzéseket." - mondta Jákfalvi Magdolna, az SZFE rektorhelyettese. Az SZFE rektora hozzátette:"A cél az, hogy Budapesten továbbra is világszínvonalú legyen a színház- és filmművészeti képzés, s az egyetem továbbra is európai minőségű szolgáltatásokat kínáljon."

A projekt keretében két nemzetközi konferenciát is megrendezésnek, melyeken a partnerintézmények oktatói osztják meg kutatásaik eredményét a művészeti felsőoktatás jelenéről és jövőjéről. A konferencián elhangzottak kiadvány formájában is elérhetők lesznek, így erősítve meg az SZFE helyét az európai felsőoktatási térség vezető művészeti egyetemei között.

A projekt az Európai Unió finanszírozásával valósul meg. A nyertes Erasmus+ pályázat eredményeként a részvevő intézmények stratégiai partnerség keretében 380 730 euro uniós támogatást nyertek el.