Aladár, Álmos

Új képzés és konferencia a Ward Mária Iskolában

2014.11.13. 14:20

Programkereső

A Budapesti Ward Mária Általános Iskola és Gimnáziumban zeneművészeti szakközépiskolai képzés indul a következő tanévben. Az intézményben Egyházzene, régizene és népzene az oktatásban címmel konferenciát is szerveznek november 14-én.

A 2015/2016-os tanévben a Budapesti Ward Mária Általános Iskola és Gimnázium mellett zeneművészeti szakközépiskolai képzés indul egyházzenész, klasszikus zenész régizenei specializációval és népzenész szakmairányokon. A szakmai ismeretek a minőségi közismereti oktatás mellett párhuzamos képzésben, valamint érettségi után OKJ-s képzésen sajátíthatók el. Az induló képzések az egyetemes, európai és nemzeti hagyományok ápolására, továbbadására, valamint a kulturális örökség megőrzésére szolgálnak. Budapesten ez az első egyházi fenntartású intézmény, ahol középszinten egyházzenei oktatás működik. A klasszikus zenész szakokon a historikus előadásmód elsajátítására, a korabeli előadói gyakorlat megismerésére és alkalmazására kerül a hangsúly, ami egyedülálló a jelenlegi hazai köznevelési intézményrendszerben. A három szakmairány együttes jelenlétével egymásra hatnak a korok és stílusok, a szakrális és profán tartalmak, az egyéni és a közösségi élmények, az aktív és a befogadó szerepek. Az iskola együttműködik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem érintett tanszékeivel is.

Az iskola felújított Tolnay Klári terme
Az iskola felújított Tolnay Klári terme

 2014. november 14-én a Budapesti Ward Mária Általános Iskola és Gimnáziumban rendezik meg az Egyházzene, régizene és népzene az oktatásban című konferenciát, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium által támogatott "Művészeti szakközépiskolák jogi szabályozását és fejlesztései lehetőségeit érintő vizsgálatok, valamint a hatékony működést elősegítő fejlesztések támogatása" projekt keretében valósul meg.

2014. november 28-án pénteken 19 órai kezdettel  jótékonysági hangversenyt rendeznek az iskola javára a Belvárosi Szent Mihály-templomban. A befolyt összeget a zeneművészeti szakközépiskola hangszervásárlására is fordítják. Decemberben a Ward Mária Iskola a nagyközönség számára is megnyitja kapuit. Az intézmény felújított Tolnay Klári terme komolyzenei és népzenei hangversenyeknek is otthont ad majd.