György

Már a karácsonyi koncertre készülnek a gyerekek

2014.11.28. 08:40

Programkereső

Tizenöt iskolában indult el a hátrányos helyzetű családok gyermekeinek zenepedagógiai módszerrel való felzárkózását segítő Szimfónia Program.

Idén szeptemberben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Symphonia Alapítvány Észak-Magyarország és Dél-Dunántúl tizenöt, hátrányos helyzetű gyerekeket tanító általános iskolájában hirdette meg a speciális zenei foglalkozásokat. A kistelepüléseken kiválasztott iskolákban óriási az érdeklődés, több helyen négyszer-ötször annyi diák jelentkezett, mint amennyire a szervezők előzetesen számítottak, s az ingyenes órákra érkező gyermekek köre egyre bővül. A programban érintett Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, hevesi és Baranya megyei településeken ezekben a hetekben már a karácsonyi bemutatkozó koncertjeikre készülnek a gyerekek.

Szimfónia Program
Szimfónia Program

A nyomortelepeken élő gyerekek felemelését célzó zenepedagógiai módszer El Sistema néven negyven éve Venezuelából indult útjára. Magyarországon a Symphonia Alapítvány honosította meg, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezette be 2013 nyarán kísérleti jelleggel a monori romatelepen. Az első koncertet két hét után tartották a telep közepén, addigra a gyerekek megtanultak egy-két hangot tisztán játszani. A zenetanárok játszották a dallamot, amelybe mindenki akkor kapcsolódott be, amikor az általa ismert hang következett. Az első időben nem is jutott mindenkinek igazi hangszer, farost lemezből kivágott, házilag készített hegedűkkel gyakoroltak. A kísérleti időszakban a programra hetven gyerek jelentkezett a monori telepen. A nagyobbak egy év alatt ötven dalt tanultak meg, miközben az iskolai eredményeik is számottevően javultak.

Az eddigi eredményeket szakmai konferencián vitatták meg a résztvevők, ahol elhangzott: a program célja nem a tehetséggondozás, hanem az esélyteremtés.