Beáta, Izolda, Lea

Új lendület a hazai zeneoktatásnak

2014.12.01. 09:02

Programkereső

A magyar gitároktatás népszerűsítésében segíthet és az ország imázsát is javítja az I. Budapesti Nemzetközi Gitárverseny megrendezése. Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, és Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke szerint a rendezvény elismert színvonala a Zeneakadémia, az oktatási munka és az egész ország sikere.

Fokozza a hazai gitároktatás népszerűségét, és növeli a magyar zene elismertségét külföldön az I. Budapesti Nemzetközi Gitárverseny megszervezése. Az eseményen számos világhírű zenész, oktató vett részt, és kivétel nélkül elégedettek voltak a szervezéssel, lebonyolítással. Az ingyenesen látogatható versenyprogramokra az érdeklődők be sem fértek a terembe, a folyosón állva is hallgatták a muzsikát. A döntőre és a gálaműsorra pedig minden jegy elfogyott - értékelt dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, aki zsűritagként is segítette a rendezvény lebonyolítását. "Rendkívül magas volt a szakmai színvonal, örömmel jöttek a versenyzők és a zsűritagok és a rendezvényt nagy nemzetközi várakozás előzte meg. Olyan volt a versenykiírás, hogy a feltételeknek eleve csak a legjobbak feleltek meg. Kiemelkedő, hogy 20 országból 36 versenyző jelentkezett, ami egy első rendezvényen nagyon magas szám. Nyolc magyar fiatal indult, és nyugodtan kijelenthetem, hogy nagyszerűen állták a versenyt a külföldi versenyzőkkel, még akkor is, ha nem kerültek a döntőbe. Ezt a nemzetközi zsűri is visszajelezte nekünk" - értékelte dr. Vigh Andrea.

Vigh Andrea
Vigh Andrea

"Nagyon sokat számított Eötvös József professzornak, a rendezvény életre hívójának nemzetközi reputációja. Az I. Budapesti Nemzetközi Gitárverseny nem volt előzmények nélküli, hiszen 2006 óta minden évben megrendezik a Balatonfüredi Gitárfesztivált. Ez a rendezvény volt a pont az i-re." A Gitárverseny tovább erősíti a Zeneakadémia külföldi kapcsolatait és nagyon fontos, hogy a nemzetközi versenyek sorában egy új, magyar esemény jelent meg. Az intézmény rektora hozzátette: „minden résztvevő nagyra értékelte, hogy egy ilyen patinás helyszínen adtunk helyet az eseménynek."

gitár, illusztráció
gitár, illusztráció

"Örülök, hogy részese lehettem egy hatalmas terv megvalósításának" - tette hozzá Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, aki szerint nemcsak a zenei oktatás, de az egész ország profitálhat a verseny megrendezéséből. "Már államtitkárként és az NKA alelnökeként is szorgalmaztam Eötvös tanár úrral együtt a minél több ember számára, rendszeresen elérhető zeneoktatást, hiszen közismert a zene kedvező neurobiológiai hatása, fokozza a kreativitást, elősegíti a többi ismeret elsajátítását. A gitárverseny a hazai oktatás számára is nagy jelentőségű. A gitár eleve népszerű hangszer a könnyűzene és a rockzene révén, amely műfajok segítenek abban, hogy a hangszer klasszikus oldalát is többen megismerjék" - mondta Doncsev András. Az alelnök hozzátette, az egész ország számára elismerés, hogy a meghívottak és a külföldi versenyzők egyértelműen kijelenthették, hogy a világ legszebb zeneakadémiáján vendégeskedtek. A szakemberek egyértelmű véleménye, hogy érdemes folytatni a sorozatot, ennek részleteiről hamarosan egyeztetnek.