József, Bánk

Cimborafesztivál a Nemzeti Múzeumban

2014.12.11. 09:49

Programkereső

Koncertekkel, dalokkal és versekkel várják a közönséget december 20-án a Karácsonyi Cimborafesztiválon a Magyar Nemzeti Múzeumban.

É. Szabó Márta, a Cimbora Alapítvány elnöke a december 11-ei sajtótájékoztatón elmondta: a rendezvényen két születésnapot is ünnepelnek, hiszen 41 éve indult a Cimbora műsor, valamint 21 éves az Óbudai Danubia Zenekar, amelynek tagjai még a Cimbora Zenekarban muzsikáltak. A Cimbora Zenekar Vásáry Tamás irányításával éveken át működött a Magyar Rádió és Televízió Ifjúsági Zenekaraként.

Magyar Nemzeti Múzeum épülete (Teleki és Wallenberg kiállítások)
Magyar Nemzeti Múzeum épülete (Teleki és Wallenberg kiállítások)

A Cimbora újság a múlt században (1922-1929) működött Benedek Elek főszerkesztésében, és a Cimbora televíziós műsor 40 éven át követte tanítását a toleranciára és az értékekre.

Az alapítvány elnöke felidézte a Balatonalmádiban tartott művészeti táborokat, ahova határon innen és túlról gyűltek össze a gyerekek, s kiemelte ezeknek a találkozóknak a fontosságát. Megemlítette ezen túl a tábor újraélesztésének tervét, valamint a februári és húsvéti Cimborafesztivál megrendezésének ötletét is.

A december 20-i zenés maraton Bach Esz-dúr zongoraversenyével kezdődik a Dunakeszi Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és diákjai előadásában, majd Liszt Ferenc, Bartók Béla, Debussy és Rahmanyinov műveit hallhatja a közönség Szokolay Ádám, Vida Mónika, Radnóti Róza, Görög Enikő és Görög Noémi tolmácsolásában. Déltől a Kaláka együttes, Kányádi Sándor költő, majd az Ewald Rézfúvós Együttes lép színpadra a múzeum dísztermében. Délután többek között Érdi Tamás zongora- és Kokas Katalin hegedűművész ad elő egy Mozart-szonátát, majd versek és dalok hangoznak fel mások mellett Halász Judit, Sebő Ferenc, Szinetár Dóra és Galkó Balázs tolmácsolásában. A napot az Óbudai Danubia Zenekar karácsonyi koncertje zárja Vásáry Tamás vezényletével, Mozart-versenyművekkel. A rendezvényen a Gyermekétkeztetési Alapítvánnyal összefogva 400 (6 és 14 év közötti) gyermeket is vendégül látnak.