Gusztáv

Játsszunk ismét operát!

2015.01.05. 15:15

Programkereső

A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége és a Magyar Zeneszerzők Egyesülete - a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Állami Operaház támogatásával - Játsszunk ismét operát! címmel országos zenei műveltségi vetélkedőt hirdet a középiskolás - 15-19 éves - korosztály számára.

A verseny háromfordulós, a válogató (1. forduló) az ország 19 megyéjéből, valamint a fővárosból jelentkező középiskolák hatfős csapatai számára április-május folyamán lesz, a regionális középdöntőket (2. forduló), valamint az országos döntőt - a budapesti Erkel Színházban - várhatóan 2015 novemberében-decemberében rendezik meg.

Erkel Színház, homlokzat
Erkel Színház, homlokzat

A vetélkedő anyaga az operatörténet négy évszázadát öleli fel a kora-barokktól a 20. századig. Ajánlott felkészülési anyag minden, a közkönyvtárakban hozzáférhető irodalom, illetve zenei hanghordozó, elsősorban a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége honlapjáról letölthető bőséges ismertető szöveg, zeneszerzőkről és operákról.

A zsűriben a magyar zenei élet kiválóságai kapnak majd helyet, a verseny két szerkesztője-műsorvezetője Varga Károly nyugalmazott főiskolai tanár és Magyar Kornél, a Magyar Rádió nyugalmazott vezető szerkesztője. A vetélkedő fővédnöke Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója.

A hatfős csapatok jelentkezését a varga.karoly2@gmail.com címre várják, a határidő február 28.