Géza

SMART osztályteremben nincs unalmas tanóra

2015.01.19. 12:06

Programkereső

Digitális osztályteremmel várják a tanulókat az MTVA megújult Rádió- és TV-történeti Kiállítóhelyén. A Samsung SMART tanteremben a tanulók interaktív és élvezetes formában sajátíthatják el a tananyagot. A vállalat egy éven belül immár a harmadik SMART Schoolt adja át hazánkban.

Az MTVA megújult Rádió- és TV-történeti Kiállítóhelyén kialakított tanteremben a diákok és tanárok hatékony munkáját Samsung Note 10.1 2014 Edition táblagépek és interaktív tábla segíti. A minta tanórákon általános- és középiskolás tanulók korcsoportonként eltérő témákat dolgoznak majd fel, és a hagyományos iskolai oktatástól eltérően interaktív, élménnyekkel teli körülmények között tanulhatnak magyart és történelmet. A tervek szerint az okos tanteremben szakköri foglalkozásokat is tartanak majd, illetve a jövőben felnőttképzések helyszínéül is szolgálhat az újonnan átadott helyszín.

SMART tanterem (Forrás: Samsung)
SMART tanterem (Forrás: Samsung)

"Az oktatásban egyre inkább felértékelődik a modern digitális eszközök használata, és a gyerekek is szívesebben, könnyebben tanulnak interaktív körülmények között. A Samsung digitális osztálytermei integrált oktatási megoldást, élményekkel teli tanórákat kínálnak, és hozzájárulhatnak az oktatás színvonalának javításához is" - mondta dr. Facskó István, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke.

A Samsung SMART tanterem kialakítása mellett a közel 400 négyzetmétert felölelő Rádió- és TV-történeti Kiállítóhely is teljesen megújult. Az interaktív kiállításon Samsung táblagépeken, játékos feladatokon és különleges AR (augmented reality, magyarul kiterjesztett valóság) megoldásokon keresztül elevenedik meg  a magyar rádiózás és televíziózás története.

"Valódi időutazás vár mindenkit, aki ellátogat a megújult Rádió és TV-történeti Kiállítóhelyre. Egyrészt műszaki, történelmi és kultúrtörténeti ismeretekkel gazdagodhatnak az érdeklődők, másrészt a befogadói élményt nagyban megnövelik azok az innovációs megoldások, melyek összekapcsolják a múltat a jelen kor emberével. Minden résztvevőt táblagép kísér végig a kiállításon, ahol az eszközök mellett elhelyezett kódok segítségével pontos rajzot kaphatnak a korról, és megismerhetik a kiállított tárgyak használatát, működését. Audiovizualitásról lévén szó, a táblagépek nemcsak leírásokat rejtenek, hanem azokat a kincseket is, melyeket az MTVA Fotó, Hang- és Mozgókép Archívumában őrzünk. A kiállítás televízió stúdiójában híradó felvételt, míg a rádió stúdióban hangjátékot készíthetnek az ide látogatók.  A vetítőteremben folyamatos vetítést tartunk." - mondta el Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója.

A megújult Rádió és TV-történeti Kiállítóhely (Forrás: Samsung)
A megújult Rádió és TV-történeti Kiállítóhely (Forrás: Samsung)

Magyarországon az első Samsung SMART School Jászfényszarun nyílt meg 2014 elején. Korszerű digitális oktatási eszközeivel azóta is kiemelkedő lehetőségeket kínál az ott tanulóknak. A pozitív tapasztalatokat követően, a jászfényszarui oktatás mintájára alakította ki a Samsung a jászberényi gimnáziumban, valamint a most átadott MTVA Rádió- és TV-történeti Kiállítóhelyen is a SMART Schoolt.

A Samsung 2013-ban indította el SMART School programját az Európai Unió tagállamaiban, melynek keretében a legmodernebb információs és kommunikációs technológiák igénybevételével segíti az általános és középiskolás diákok oktatását. A tanórákhoz speciális oktatási anyagokat összeállító Turcsányi-Szabó Márta, az ELTE egyetemi docense a tavalyi évben több nemzetközi elismerésben részesült, amely egyben a Samsung SMART tantermekben folyó pedagógiai modell számára is rendkívüli megtiszteltetést jelent.