Vince, Artúr

Elindult a Táncművészeti Főiskola felvételije

2015.01.22. 11:26

Programkereső

Megkezdődtek a felvételi vizsgák az idén hatvanöt éves Magyar Táncművészeti Főiskolán, ahol ősszel ismét indult néptáncművész-képzés, illetve a kiemelt státusú néptáncegyüttesek húsz tagjából álló külön osztály kezdi meg tanulmányait a táncos- és próbavezető alapszakon.

Az intézmény arról is tájékozatott, hogy a főiskola a néptáncpedagógus-oktatás számára Nyíregyházán vidéki telephelyet is létesít, amely várhatóan 2016-tól kezdi meg működését. A telephelyet a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolával közösen működteti majd az intézmény, az első évfolyam hallgatói keresztféléves képzés keretében kezdhetik meg tanulmányaikat. A felsőfokú néptáncművész-képzés hároméves kihagyás után indul újra, kétéves előkészítő évfolyamára két felvételi napon tehetnek vizsgát a tizennegyedik életévüket betöltött jelentkezők.

A közlemény szerint a magyar néptáncművész-képzés komplexitása egyedülálló Európában, mivel a tradicionális mozgáskincs elsajátításán kívül a hallgatók megismerkedhetnek a modern tánctechnikákkal, a klasszikus balett alapjaival, valamint speciális ritmusórákon alapozhatják meg a későbbi virtuóz kombinációkat.

A Magyar Táncművészeti Főiskola diákjai
A Magyar Táncművészeti Főiskola diákjai

Felhívják a figyelmet arra, hogy a főiskola néptánc szakáról több innovatív alkotó- és előadóművész került ki, köztük Juronics Tamás (a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője), Vincze Balázs (a Pécsi Balett igazgatója), Topolánszky Tamás (az egri GG Tánc igazgatója) és Román Sándor (az ExperiDance alapítója). Európában az is példa nélkülinek számít, hogy felsőfokú képzés keretében oktatják a néptáncosokat - írják. A táncos és próbavezető alapszakon ősszel induló külön osztállyal a főiskola a kiemelt státusú néptáncegyütteseket kívánja segíteni, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően a szükséges hetven százalékig növelhessék diplomás táncosaik arányát. Az intézmény a képzést a Magyar Állami Népi Együttessel, a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel és a Duna Művészegyüttessel közösen valósítja meg. A kurzust kivételesnek és egyszerinek tekintik - áll a közleményben.

Kitérnek arra is, hogy a táncművészeti főiskola továbbra is vár jelentkezőket a klasszikus balett szakra. A tizedik életévüket betöltött jelentkezők közül több forduló keretében válogatják ki a legrátermettebbeket, akik az intézmény nyolcosztályos gimnáziumában kezdik meg tanulmányaikat.