Gábor, Karina, Ders

Kiállítanak a Derkó-ösztöndíjasok

2015.02.12. 16:16

Programkereső

Március 28. és április 5. között ismét látható lesz a Derkó-díjasok beszámoló kiállítása a Műcsarnokban.

A Derkovits Gyuláról elnevezett, fiatal képzőművészek pályakezdését segítő ösztöndíj 1955 óta szolgálja az alkotók optimális munkafeltételeinek megteremtését. A hatvan éve létező állami ösztöndíj azoknak nyújt támogatást, akik a felsőoktatás rendszeréből már kikerültek és önálló művészeti tevékenységet folytatnak. A Derkovits-ösztöndíj (közkeletű nevén: Derkó) az idők során a legjelentősebb, komoly szakmai elismertséget jelentő támogatási formává, valóságos képzőművészeti "intézménnyé" nőtte ki magát: évről évre több mint másfélszázan jelentkeznek a felhívásra, miközben a díj híven őrzi az alkotói szabadság és a művészi minőség alapelveit.

Műcsarnok (Forrás: Wikipedia)
Műcsarnok (Forrás: Wikipedia)

A március 28. és április 5. között kiállítók névsora: Antal Balázs, Balázs József Tamás, Brückner János, Csató József, Felsmann István, Gruppo Tökmag, Hajas Katinka, Kaliczka Patrícia, Karsai Dániel, Keller Diána, Koós Gábor, Martin Henrik, Pintér Dia, Rabóczky Judit Rita, Szabó Ákos, Szanyi Borbála, Szvet Tamás, Tranker Kata. A kiállítás kurátora: Készman József; asszisztense: Tulipán Zsuzsa. 

A harmincötödik életévüket még be nem töltött képzőművészek összesen három alkalommal nyerhetik el a támogatást. A benyújtott pályaműveket a tíz főből álló szakmai kuratórium értékeli és választja ki közülük az adott év nyerteseit. A pályázatokról döntő kuratóriumi ülés helyszíne hagyományosan a Műcsarnok - ez alól az idei év kivételt jelent. Ugyanakkor a pályázatot kísérő kiállítások megvalósítása a Műcsarnok szakmai feladata és az intézmény éves programtervének része. A korábbi évek nagyszabású, kurátori válogatáson alapuló ösztöndíjas-kiállításait követően (amelyeken igyekeztünk lehetőséget biztosítani valamennyi - régi és új - ösztöndíjasnak) idén az úgynevezett beszámoló kiállítások gyakorlata elevenedik fel: az alkotók az ösztöndíjas időszak végén adnak számot a munkatervükben megfogalmazott céljaik teljesítéséről. Az ösztöndíj gondozója a kulturális tárca (EMMI), lebonyolítója a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft (MANK).