Konrád, Tivadar

Rados Dezső Hegedűverseny - lámpaláz és díjeső

2015.03.02. 15:01

Programkereső

A hétvégén lezajlott a IV. Rados Dezső Budapesti Hegedűverseny. Nyolcvannál is több ifjú hegedűs sereglett az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér koncerttermébe, hogy kipróbálja magát.

A teltházas díjkiosztó ünnepségen mindenekelőtt az derült ki, hogy a versenyzők mellett a tanárok is izgulnak néha - legalábbis erről számol be Polónyi István, az I. díjat nyert Vavrinecz András felkészítő tanára. "Szerencsére Andrisnál nincs fizikai izgulás" - mondja, hozzátéve, hogy ha növendéke lámpalázas is, az sosem megy az előadás rovására. A mindössze 14 éves András a gálán Henryk Wieniawski Scherzo-tarantelláját játssza; megkapó szépségű és virtuóz előadásnak lehettünk fültanúi. A művet tanára választotta ki számára, aki elmondta: a darabválasztásnál az adottságok figyelembe vétele mellett szempont az is, hogy a növendéknek milyen művek állnak jól. András esetében fiatal kora ellenére is a virtuozitáson van a hangsúly.

Váradi Gyula, aki Vavrinecz Andrással osztozik korcsoportja I. díján, a gálaest előtti este is koncertet adott: Mozart A-dúr hegedűversenyének I. tételét játszotta a Marczibányi téri művelődési házban, a Hegyvidéki Solti György Zenekar kíséretével. Számára a verseny legnehezebb része a színpadra lépés előtti várakozás. "Amikor elkezdek játszani, már nem izgulok" - teszi hozzá mosolyogva. Tanára, Ácsné Szily Éva szerint egy versenyen az a fontos, hogy tudja-e a diák a saját tudása legjavát nyújtani - ennél több nem is kell.

Korcsoportjában szintén arany minősítést szerzett Kelemen Gáspár (6), Hodos Dániel (10), Veér Lili (7), Bohus Emese (12), Mága Zoltán (9), Bangó Adrienn (11), Kovács Sára (12), Könczei Zsombor (13), Sárréti Márton (13) és Tichiti Naim (14). A zsűri elnöke Dénes László egykori zeneakadémiai tanszékvezető volt. A zsűri tagjai Járdányi Zsófia hegedűművész és egyetemi docens, Kertész István hegedűművész és egyetemi tanár, Kokas Katalin hegedűművész, egyetemi docens, és Szatmári László hegedűtanár, korábban zeneiskolai igazgató; egytől egyig a hangszer szakértői.

A verseny házigazdája a Tóth Aladár Zeneiskola volt, és amint azt az eddigi hegedűversenyeken megszokhattuk, az intézményre valósággal záporoztak a díjak, de újdonságban sem volt hiány. Számos különdíjat nyert Dr. Olaszyné Szabó Anita, aki tanári pályája elején áll, és növendéke, Hodos Dániel korcsoportjában I. díjat, Schubert L'abeille c. művének előadásáért pedig különdíjat kapott. Mint azt Dénes László hangsúlyozta: ez a verseny egyik legnagyobb öröme. Generációk adják egymásnak a stafétát, és a hegedű, ez a gyönyörű és nehéz hangszer az elektronikus világban is mindig élő marad.