Konrád, Tivadar

Megújult a doborjáni Liszt-ház

2015.03.24. 09:09

Programkereső

A raidingi Liszt-ház március 19-ével ismét megnyitotta kapuit és a Liszt Fesztivállal együtt köszönti az új kiállítási szezont.

A Liszt Ferenc szülőházában található "Csodagyerek • Világsztár • Abbé" című kiállítás az elmúlt évben átalakult és kiegészült a koncertházban elhelyezett újabb kiállítási egységgel. Az utóbbiban eredeti bútorokkal rekonstruálták az egykor Liszt által is használt bécsi "Kék Szalont", a kortárs formatervező, Rainer Mutsch pedig újraértelmezte a szalonkultúrát.

Liszt Zentrum Raiding
Liszt Zentrum Raiding

A doborjáni Liszt-ház az idei szezonban új ajánlatokkal várja a látogatókat. A nagy érdeklődésre való tekintettel izgalmas múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várják a gyerekeket és az iskolai osztályokat. A fiatalok a „Csodagyerek és szupersztár " című interaktív tárlatvezetés keretében ismerkedhetnek meg Liszt Ferenc szülőházával, így már Közép-Burgenland is rendelkezik kifejezetten gyermekeknek szóló kulturális programmal. A felnőtt látogatók számára pedig érdekes tematikus tárlatvezetések szerepelnek a kínálatban. Az egyéni látogatók számára elkészült az új, számos zenei bejátszást tartalmazó, német és magyar nyelvű audio guide. Egy magyar nyelvű, a Liszt-házat bemutató brosúra kifejezetten a magyarországi látogatók számára készült, akik évről-évre jelentős számban keresik fel a nagy zeneszerző szülőházát.

Liszt Ferenc időskori portréja
Liszt Ferenc időskori portréja

A doborjáni Liszt-ház Liszt Ferenc szülőháza. Ebben a házban született Liszt Ferenc 1811. október 22-én. Az épület korábban egy, a 16. századból származó erődítmény része volt és 1805-től 1971-ig az Esterházy család tulajdonában állt. A korábban majorságként szolgált épületkomplexum még fennmaradt részében rendezték be a múzeumot, amely történelmileg hiteles háttérrel szolgál Liszt családi gyökereinek és világraszóló zenei karrierjének bemutatásához.

Az idilli környezetben fekvő szülőház mellett 2006 óta egy modern, kiváló akusztikai adottságokkal rendelkező koncertház áll, amely a doborjáni Liszt Fesztiválnak ad helyet. Az új állandó kiállítás Liszt Ferenc történelmi szülőházát és az új koncertházat is magában foglalja.