Emma

Bartók Fesztivál Ankarában

2015.05.12. 10:21

Programkereső

Az ankarai Hacettepe Egyetem Állami Konzervatóriuma kezdeményezésére nagyszabású koncertsorozatot és szimpóziumot szerveztek, melyen a török és magyar művészek mellett jelentős számban vettek részt olyan nemzetközi előadók, akiknek repertoárján Bartók művei állandóan jelen vannak. MAGAZIN

Az Állami Konzervatórium  (Zeneakadémia) és különösen a Zenei Intézet igazgatója, a zongoraművész Yeşim Alkaya évek óta kiemelt figyelmet szentel a magyar zenének, Liszt, Bartók, Kodály és kortárs követőik munkásságának. 2011 októberében Liszt Szimpóziumot rendeztek, mely koncertek,  előadások és mesterkurzusok sorát jelentette egy héten keresztül. olyan kiemelt vendégekkel, mint a Liszt-Wagner ükunoka-dédunoka zenetudós Gottfried Wagner, David Wilde zongoraművész, aki az első budapesti nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraverseny győztese volt.

Bartók Béla
Bartók Béla

2015 tavaszán, Bartók Béla halálának 70. évfordulójára emlékezve az egyetem - a Magyar Nagykövetség támogatásával - egy újabb nagyszabású, magyar vonatkozású fesztivált rendezett. Az érdeklődés nem véletlen, hiszen a török népzenekutatás számára Bartók munkássága, törökországi útja nagy fontossággal bír. Valójában Bartók volt a török népzenekutatás elindítója, aki török zeneszerző kollégájának, Ahmed Adnan Saygunnak segítségével 1936-ban járt ott gyűjtőkörúton. Kutatásait később a Nyugat című folyóiratban így publikálta: "egy bizonyos jellegzetes dallamtípust találtam... Ennek a dallamtípusnak a szerkezete meglepő rokonságot mutat a régi magyar dallamok ún. ereszkedő szerkezetével... Ha tekintetbe vesszük, hogy ilyen szerkezetű dallamok nagy elterjedésben eddig csakis a magyaroknál, az Erdélyben levő mezőségi és moldvai csángók körüli románoknál, továbbá cseremiszeknél és északi török népeknél ismeretesek, akkor egyre bizonyosabbnak látszik, hogy ezek egy régi, ezer év előtti török zenei stílus maradványai..."

Tornyai Péter
Tornyai Péter

Törökországban 7 napon át Bartók zenéje volt a középpontban. Az Operaházban megrendezett nyitókoncerten a Muzsikás együttes és az Ankarai Opera Zenekara muzsikált. A Török Állami Rádió (TRT) minden koncertet élő adásban közvetített, a koncertek előtt és után műelemzések, előadások, művészinterjúk hangzottak el. A vendégek az egyetemen mesterkurzust is tartottak, Bartók műveinek interpretációjáról. Több olyan produkció is volt, ahol török és magyar művészek közösen adtak elő Bartók műveket, így Borbély László zongoraművész az egyetem dékánjával, Türev Berki zongoraművésszel együtt játszotta el a két zongorára és ütőhangszerekre komponált Szonátát, előző nap pedig Ildiko Moog hegedűművésszel a Hegedűszonátát. A budapesti Zeneakadémia Doktori Iskolájának hallgatóiból álló Classicus Quartet (Rácz József, Baksai Réka, Tornyai Péter, Zétényi Tamás) az I. és a III. Vonósnégyest mutatta be, Király Csaba zongoraművész pedig Ankarán kívül az osmaniye-i egyetemen is koncertet adott. Az egész napos szimpóziumon a Zenetudományi Intézet és a Bartók Archívum vezető kutatói, Sipos János és Vikárius László tartottak előadást. Érdekes színfoltja volt a fesztiválnak a Fodor Zoltán Társulat, az Inversedance és a Haccettepe Egyetem balett szakos hallgatóinak közös táncestje, melyen magyar népzenéken kívül fiatal kortárs magyar zeneszerzők, a CentriFuga kör tagjainak (Balogh Máté, Tornyai Péter, Zarándy Ákos) kompozícióira születtek új táncprodukciók.

Bartók Béla Törökországban
Bartók Béla Törökországban

A Fesztivál legünnepeltebb vendége az Európában élő és tanító japán Nobuko Imai brácsaművésznő volt, aki Bartók Brácsaversenyének egyik legavatottabb előadója (többek között Takács-Nagy Gábor vezényletével lemezre is vette a mű legújabb, Bartók Péter által befejezett változatát). Ezt a művet játszotta el a Bartók Fesztivál zárókoncertjén, Törökország első zenekara, az Elnöki Szimfónikus Zenekar (CSO) közreműködésével, Madaras Gergely vezényletével. A koncert első száma Rajk Judit előadásában egy válogatás volt Bartók Húsz magyar népdalának zenekari kíséretes változatából Bartók Béla és Kocsis Zoltán hangszerelésében, záróműként pedig a zenekari Concerto-t hallgathatta az ankarai közönség.

2015 júniusi számában a török Andante magazin külön mellékletben számol majd be a fesztiválról.