Benedek

Véget ért a 12. Crescendo Nyári Akadémia

2015.08.10. 13:12

Programkereső

A 70 fős nemzetközi összetételű tanári kar vezetésével 180 diák számára kerültek megrendezésre a mesterkurzusok, 38 országból érkeztek vendégek a rendezvényre. Többek között Argentína, Brazília, Csehország, Finnország, Franciaország, Indonézia, Írország és Oroszország.

2015. július 20-án este fél 8-kor került sor a 12. Crescendo Nyári Akadémia Megnyitó ünnepélyére a Tokaji Ferenc Gimnázium Aulájában, mely a Crescendo Nyári Akadémia központi helyszíne. A megnyitón az egybegyűlteket Posta György, Tokaj Város Polgármestere és a Crescendo Nyári Akadémia Vezetősége köszöntötte: Beat Rink, Airi Rink - a Crescendo International alapítói és igazgatói, Timothy Bentch operaénekes, Füzesséryné Dudás Eszter brácsaművész - a Crescendo Nyári Akadémia alapítói és művészeti igazgatói, valamint Végh Balázs, a Crescendo Nyári Akadémia operatív igazgatója. Zenei üdvözletként elhangzottak Bartók és Rossini művei, előadták: Philipp Hutter svájci trombitaművész, Varga Gábor klarinétművész, Termes Rita zongoraművész és Eugene Alcalay, az USA-ban élő román zongoraművész.

Crescendo Nyári Akadémia - 2015
Crescendo Nyári Akadémia - 2015

2015. július 21-én, kedden délelőtt kezdődött a Crescendo Nyári Akadémia szakmai programja. A szólókurzusok vonós, rézfúvós, zongora, orgona, ének, és gitár szekcióban kerültek megrendezésre. A társas muzsikálás során kamarazene, zenekar, kórus és karvezetés, opera, zongorakíséret, barokk együttes és jazz kurzusokon vehettek részt a Crescendo Nyári Akadémiára felvételt nyert diákok.

A Crescendo Nyári Akadémia első hetén két előadás került megrendezésre: Sara Ascenzo portugál származású zongoraművész tartott előadást arról, hogy mit jelent pszichológiailag jól lenni a pszichológiai mainstream modellek szerint, valamint a profi zenészek hogyan küzdenek meg a mentális jóllétüket érintő kihívásokkal. Sara Ascenzo a londoni Royal College of Music kutatójaként a nyári akadémia két hete során a brit intézmény szakmai anyagának felhasználásával tart konzultációt a résztvevők számára.

Körmendy Zsolt koncertpedagógus, a Művészetek Palotája családi és ifjúsági programjainak szerkesztője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, a Crescendo Nyári Akadémia tanára előadást tartott azokról a fontos dolgokról, amikre zenészeknek szükségük van a szakmai tudás mellett arra, hogy felkészüljenek a felnőtt életre: pályakezdés, karrierépítés, kapcsolatok, idő, pénz kezelése, a hivatalos világban való mozgás, nemzetközi kapcsolatépítés.

Crescendo Nyári Akadémia - 2015
Crescendo Nyári Akadémia - 2015

A Crescendo Nyári Akadémiának a kezdetektől, 2004 óta tíz éven át Sárospatak adott otthont. A Crescendo 150 ingyenes rendezvénnyel, sőt a Rákóczi-vár udvarán több opera-előadással igyekezett hozzájárulni a város kulturális életéhez. A kéthetes zenei rendezvénysorozat második nyarát tölti Tokajban, ám hasonlóan a tavalyi évhez, idén is kedveskedett lelkes pataki közönségének egy koncert erejéig, mely 2015. július 22-én 17:00 órai kezdettel került megrendezésre a Szent Erzsébet Házban. Már Tokajban is tradíciónak számítanak a Crescendo promenádkoncertek, mely sorozatban első alkalommal 2015. július 22-én 17:00 órai kezdettel került megrendezésre a város főterén.

Mindig várva várt esemény a Crescendo Nyári Akadémia tanári karának hangversenye, akik világhírű zenekarok szólistái, kamaraművészek, illetve elismert egyetemek tanárai. A rendezvény során a barokktól napjaink zenéjéig hallhattak összeállítást művésztanáraink különleges repertoárjából.

A Crescendo Nyári Akadémiát szervező Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány kapcsolata Visky Andrással a nyári akadémiát megelőző időkre nyúlik vissza. Irodalmi remekmű létrejötteként a Júlia c. monodráma keletkezése illetve képzőművészek számára rendezett alkotótáborban történt művészeti közreműködés előzte meg az idei együttmműködést. Nagy öröm és megtiszteltetés a Crescendo számára, hogy Visly András a nyári akadémia vendége volt 2015. július 23-27. között. Mindjárt első este „Színházban élni" címmel kerekasztalbeszélgetés formájában beszélt az életéről, majd az ifjú művészek kérdéseket tehettek fel az elhangzott gondolatokat és élettapasztalatokat illetően.

Crescendo Nyári Akadémia - 2015
Crescendo Nyári Akadémia - 2015

A záró gálahangversenyeket a gálaparti követte, melynek hivatalos megnyitóján a Crescendo Nyári Akadémia vezetősége mondott köszönetet a tanároknak, a szervezőknek, s nem utolsó sorban Tokaj város vezetőségének, intézményvezetőinek egyaránt. Posta György tokaji polgármester úr is köszöntötte a megjelenteket, valamint a jövő évre vonatkozó meghívását, és együttműködését fejezti ki a Crescendo International vezetősége felé. A két hét során közösséggé, nagy nemzetközi családdá formálódott a 12. Crescendo Nyári Akadémia idei résztvevőinek sokasága, s az este további folytatásában együtt ünnepelték a közös sikereket. Azzal a reménységgel búcsúztak egymástól, hogy sokan újra találkoznak 2016. július 25 - augusztus 8. között a 13. Crescendo Nyári Akadémián.