Dezső

Megújul a Bartók Konzervatórium hangszerparkja

2015.09.18. 09:43

Programkereső

Több mint 100 millió forintból újulhat meg a Bartók Konzervatórium hangszerparkja a Nemzeti Foglalkoztatási Alap pályázatának köszönhetően.

A februárban kiírt taneszköz-beszerzési pályázaton támogatott hét zeneművészeti szakközépiskola közül a Bartók Konzervatórium a teljes keretösszeg csaknem felét, mintegy 123 millió forintot nyert el a nemzetgazdasági miniszter döntése nyomán. A pályázaton sikerrel szerepelt még a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola, a halásztelki Bocskai István Református Oktatási Központ, a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, a kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola.

A Bartók Konzervatórium hangszerparkjának megújítása régóta esedékes volt, és a több éves szünet után újra meghirdetett központi költségvetési támogatás kulcsfontosságú az intézmény munkájához. Az iskola igazgatója, Benkő Szabolcs az elnyert forrást óriási sikernek nevezte.

"Meggyőződésem szerint a támogatás nemcsak a konzi valós igényeit komplex módon bemutató pályázatunknak köszönhető, de a 175 éves múltra visszatekintő intézményünkben folyó szakmai munka és eredményeink elismeréseként is értelmezhető" - tette hozzá az iskolát 2012 óta irányító igazgató. A pályázatok értékelése során a hangszerbeszerzés megalapozottságát alátámasztó részletes hosszú távú fejlesztési terv mellett az intézmények szakmai sikerességét - az országos kompetenciamérés során elért eredményeket és a diákok versenyeredményeit - is vizsgálták.

A Bartók Konzervatórium épülete
A Bartók Konzervatórium épülete

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakközépiskolájában, azaz a Bartók Konzervatóriumban jelenleg több mint 300 hallgató tanul 23 tanszakon. Az iskola a magyarországi középfokú zenészképzés legrégebb óta működő, egyben legeredményesebb műhelye. Az intézmény 1876-tól Nemzeti Zenedeként ismert jogelődje 1840-ben alakult meg, 1966 óta viseli Bartók Béla nevét, és immár több mint négy évtizede a Zeneakadémia részeként működik.