Csilla, Noémi

Eckhardt Gábor: "Nagyszerű szellemi energiákkal gazdálkodhattunk"

2015.09.26. 20:56 Módosítva: 2015-09-26 21:04:19

Programkereső

Igazi különlegesség a Gyermekek a gyermekekért – egy Bartók évfordulóra című emlékhangverseny, amelyet a Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagytermében rendeznek, szeptember 27-én, 11 órakor.

- Egy különleges koncerttel készültök Bartók Béla halálának 70. évfordulója alkalmából.

- A kiindulási ötlet abból származik, hogy éppen most jár le a moratórium a Bartók művek jogdíjával kapcsolatban, ezért januártól az Editio Musica Budapest, a müncheni G. Henle Verlaggal együtt újra ki fogja adni az összes Bartók-kottát. Ez egy kritikai összkiadás lesz, aminek az első kötete a Gyermekeknek ciklus, ami egy négy füzetből álló sorozat magyar és szlovák népzenei anyagokra. Ennek a műnek a felépítése szolgált egy reprezentatív zeneakadémiai hangverseny alapjául, ahol magyar és szlovák gyerekek adnak majd egy válogatást a zongoraciklusból. 

Eckhardt Gábor
Eckhardt Gábor
Fotó: Óbudai Danubia

- Figyelembe véve a teljes programot, egy valóban nagyszabású hangversenyről beszélhetünk.

- Az alapgondolat idővel szélesedni kezdett, hiszen ha már gyermekeknek szól, akkor a látvány is fontos szerephez kell, hogy jusson és az autentikus népzenét is szerettük volna belevegyíteni a koncertbe. A kezdést megelőzően a Liszt Ferenc téren néptánc produkció is látható lesz majd, ezen kívül pedig zenekari és kórusszámok is elhangzanak, vagyis tényleg egy igazi gálahangversenyről beszélhetünk. Nagyszerű szellemi energiákkal gazdálkodhattunk, hiszen a Zeneiskolák Szövetsége, a Vikárius László vezette Bartók Archívum, Boronkai Antal és az Editio Musica Budapest, valamint Bokor György a Hubay Jenő Zeneiskola igazgatója és Magyar Margit a Tóth Aladár Zeneiskola igazgatója dolgoztak együtt, ennek megfelelően úgy gondolom, hogy a koncert méltó kezdete lesz az új Bartók-összkiadásnak.

Bartók Béla
Bartók Béla

- A fellépő fiatalokat hosszas válogatás alapján jelöltétek ki.

- A magyarországi válogató időpontja (szeptember eleje) nem volt a legszerencsésebb, mert akik jelentkeztek, azoknak az egész nyarat végig kellett dolgozniuk, tanároknak és diákoknak egyaránt. Egy nagyon komoly merítésből válogattuk ki azt a hét közreműködőt, aki végül a magyar anyagot fogja előadni. A gyerekek 8-14 éves kor között vannak természetesen Budapestről és vidékről is. Tény, hogy maga a kötet nagyon népszerű a zongoristák körében, hiszen Bartóknak is az volt a szándéka, hogy ezt a nagyon nemes zenét viszonylag egyszerű kísérettel, könnyebben eljátszható anyaggal övezze, illetve öltöztesse fel, ahogy ő fogalmazott, mert a kíséretet mindig egyfajta ruhának gondolta.

- Nem idegen tőled a zenei ismeretterjesztés.

- Igazából ez a műsor kötöttebben kell, hogy lezajlódjon, sokfajta műsorszámról van szó, figyelni kell arra, hogy a gyerekeknek ne legyen unalmas az este, beszédek hangzanak majd el, ezért az improvizációnak nem szánok most olyan sok szerepet. Jelen esetben a tőlem szokatlan módon egy fegyelmezett műsorközlő szerepébe bújok és egy-egy kommentárral fogom a műsort továbblendíteni. Valójában ez most inkább egy cerberusi feladat, ügyelni arra, hogy nehogy elcsússzon a műsoridő. A pedagógiai vénámra és az időérzékemre több szerep fog hárulni mintsem arra, hogy miről is beszélek. A megemlékezést Földes Imre tartja majd, akit azt gondolom, hogy nem kell bemutatni, hiszen egy rendkívüli szellemiség.

- Milyen jelentősége van az új összkiadásnak?

- Kritikai összkiadásról van szó, ami tudományos munka. Kétféle kotta fog megjelenni. Lesz egy nagyon vastag lexikális adathalmazzal ellátott változat, ami tartalmazza majd az összes szerzői kiadási verziót. Ennek az ára olyan magas, hogy talán csak archívumok és szakműhelyek fogják igénybe venni, ellenben a szélesebb közönség számára füzetszerű, egyszerűsített és kritikai észrevételekkel ellátott, főként a kottaképre fokuszáló anyagok kerülnek majd kiadásra. Fontos tudni, hogy a Gyermekenek ciklusból kétfajta kiadás jelent meg Bartók életében, ő maga revideálta az elsőt, élete második felében. Az első kötet, ami egyébként más darabokat is tartalmaz eddig nem forgott igazán közkézen, erre a mostani kiadás szintén kitűnő alkalom. Az új sok esetben pontosabb, és jobban helyre teszi az eddigi esetleges bizonytalanságokat, illetve néhány darabnál egészen új lehetőségeket biztosít azzal, hogy máshova kerülnek bizonyos jelek és instrukciók. Úgy gondolom, hogy világviszonylatban is egy nagy szenzáció lesz ez a kiadás, maga az album része az információkkal pedig, egészen egyedülálló, hiszen ezáltal lesz az összes létező adat a kottákkal kapcsolatban egy helyen elérhető.

Zeneakadémia
Zeneakadémia
Fotó: Darabos György

- A zenetanárok számára mennyire hasznos a kiadásra kerülő gyűjtemény?

- Éppen egy Bartók kurzust tartottam ezért hozzájutottam néhány fénymásolathoz, és azt tapasztaltam, hogy a tanárok megdöbbentek látszólag apróságokon. Kötőívek, hangsúlyok, hol kezdődik és meddig tart például egy pedáljelzés, ezek akár a darab teljes arculatát meg tudják változtatni és alapjában képesek újraértelmezni a művet. Egészen biztos vagyok benne, hogy a számukra is nélkülözhetetlen lesz a mindennapi tanításban.