Fülöp, Evelin

Jubilál a Magnificat Leánykar

2015.10.02. 14:58 Módosítva: 2015-10-02 16:20:09

Programkereső

A formáció az 1990-ben Szebellédi Valéria által alapított Magnificat Gyermekkar, később Magnificat Gyermek- és Ifjúsági Kórus utód együttese. Ünnepi koncertjükre október 2-án kerül sor a Zeneakadémián.

Jelenlegi formájában 2009 óta működik, tagjai a terézvárosi Erkel Ferenc Általános Iskola zenei tagozatán végzett egykori diákok. A MAGNIFICAT kórus valamennyi formációját szerteágazó zenei tevékenység jellemezte. Önálló koncertjeik mellett számos zenei rendezvényen vettek és vesznek részt, itthon és szerte a világon. 

A kórus Budapest zenei életében is aktív szerepet játszik, önálló koncertjei mellett különböző zenekarok és együttesek felkéréseinek is eleget tesz, így számos rendezvényen szerepelt már. (Kodály, Bárdos díszünnepségek, kecskeméti Kodály Szeminárium, karnagyi kongresszus, Európa Ifjúsági Fesztivál, Magyar-Francia gála, Mini-fesztivál, jótékonysági hangversenyek, stb.) A Magnificat Gyermekkar az önálló templomi hangversenyei mellett, megalakulása óta minden évben szerepel a Szent István-bazilikában a bíborosi szentmiséken.

 

 Karnagyuk, Szebellédi Valéria széles repertoárral neveli a kórust, elmondása szerint törekszenek arra, hogy koncertjeiken minden esetben különböző korszakokból származó kórusművek hangozzanak fel. Fontosnak tartja a kortárs szerzők műveinek előadását, s ennek következtében több darab ősbemutatója is az együttes nevéhez fűződik. Darabot írt már a kórus számára Orbán György, Kocsár Miklós, Mohay Miklós és Reményi Attila. A mostani jubileumi koncerten Gyöngyösi Levente legújabb, még el nem hangzott darabját éneklik majd – hangsúlyozta Szebellédi Valéria. Hozzátette, a gyermekkart a Magnificat Kórusalapítvány működteti, közös céljuk, hogy előadásaikkal, fellépéseikkel Magyarország és a világ minden pontján hirdessék az egészséges lelki fejlődéshez szükséges közös éneklés szeretetét. A karnagy elmondta, hogy a mostani formájában létező leánykarral a széles repertoár megtartása mellett egyre inkább a hazai kortárs műsor népszerűsítését érzik fő feladatuknak.

25 éves működése során a MAGNIFICAT sok hazai és nemzetközi versenyen szerepelt kiváló eredménnyel. Elnyerte többek között a Kórusok Európai Nagydíját, a Kórusolimpián kétszeres bajnoki címet kapott, két alkalommal pedig a közönségdíjat is neki ítélték. A MAGNIFICAT kórus a Csokonai Vitéz Mihály- és a KÓTA-díj birtokosa. Tíz önálló CD-jük jelent meg, és közreműködtek a Fesztiválzenekar Kodály-lemezén, valamint a Kodály-összkiadásban szereplő Bicinia Hungarica felvételeken.

Szebellédi Valéria

A kórus alapítója,  a Zeneakadémián szerzett középiskolai énektanári és karvezetői diplomát. Több alkalommal járt Japánban az ottani Kodály Társaság meghívottjaként, szolfézst és karvezetést oktatott, szemináriumokat tartott, különböző korú és típusú kórusokkal próbált és koncerteken vezényelt. Tokióban, Budapesten, Debrecenben több alkalommal volt tagja a nemzetközi versenyek zsűrijének.

Munkásságát, kimagasló zenepedagógusi tevékenységét több díj és kitüntetés is fémjelzi: Művelődési miniszteri dicséret (1985), Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt (1998), Terézvárosért kitüntetés (1999), Karnagyi különdíjak: Lindenholzhausen (1999), Debrecen (2000), Preveza (2006), Kardos Pál emlékérem (2003), Artisjus-díj (2003, 2010), Köztársasági Elnöki Érdemérem (2004), valamint Liszt Ferenc-díj (2006).

Az ünnepi koncerten Gyöngyösi Levente új darabjának ősbemutatója mellett Lallouette, Caccini, Gallus, Schumann Mendelssohn művei, valamint  Halmos, Kocsár, Orbán, Strohbach, Kodály, Bárdos, Bartók, Tóth Péter, Szőnyi Erzsébet, és Nystedt alkotásai is felcsendülnek a kórus jelenlegi és egykori tagjainak tolmácsolásában.