Zita, Mariann

Kerekasztal a magyar népzeneoktatásról

2015.11.10. 12:17

Programkereső

Az MTA BTK Zenetudományi Intézet Kerekasztal beszélgetést szervez november 21-én 10 óratól egy egyedülálló országos felmérésről, a képzési szintek kapcsolódásáról és a népzenész képzés jövőképéről.

2015 januárjában az MTA BTK Zenetudományi Intézete Richter Pál kezdeményezésére, Fügedi János témavezetővel, Bolya Mátyás koncepciója alapján sikeres pályázatot adott be A magyar népzenészképzés szakterületi megújítása és a képzési szintek szerinti harmonizációja című, egy éves kutatási programra. A kutatás fontos eleme, hogy nagyban támaszkodik az eddigi tapasztalatokra, amelyeket összegyűjt és elemez; mindezt egy országos szintű konzultáció keretében. A végeredmény pedig egy olyan hatástanulmány, amely összefoglalja az életképes koncepciókat, feltárja a hiányosságokat, illetve az aktivizálandó potenciálokat. A felmérések során igyekeztek meglátogatni az ország összes olyan intézményét, ahol népzenész képzés folyik. Az adatgyűjtők közel 10000 km-t tettek meg és 150 intézménybe jutottak el országszerte.

Csík Zenekar: Daloskönyv szuperkoncert
Csík Zenekar: Daloskönyv szuperkoncert
Fotó: Bielik István

A Zenetudományi Intézet egész napos fórumán, délelőtt előadásokat, beszámolókat hallhat a közönség a népzene művészetoktatásban betöltött újszerű szerepeiről, az országos felmérés tapasztalatairól, valamint a képzési szintek harmonizációjának szükségességéről. Ezt követi a délutáni kerekasztal beszélgetés, amely moderált, interaktív tapasztalatcsere lesz az interjúk során felmerült legfontosabb témákról.