Konrád

Mosonyi Nemzetközi Zongoraverseny Debrecenben

2015.11.12. 13:24

Programkereső

Az idén ünnepeljük Mosonyi Mihály zeneszerző, tanár, esztéta, az első magyar zenei szaklap, a „Zenészeti Lapok” megalapítója születésének 200. évfordulóját.

A jeles alkalomból kiemelkedő esemény tanúi lesznek Debrecen Város zenetanárai, zeneiskolás diákjai és a zeneszerető közönség egyaránt. A Liszt Ferenc Társaság Kelet – Magyarországi Tagozata, a Bánffy György Kulturális Szalon Budapest és a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola - Alapfokú Művészeti Iskola Mosonyi Mihály Nemzetközi Zongoraversenyt szervez, amelynek védnöke Kocsis Zoltán Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész, karmester.

Mosonyi Mihály
Mosonyi Mihály

Délután 16:00 órától Kassai István Liszt- és Weiner Leó-emlékdíjas zongoraművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja ad hangversenyt Mosonyi Mihály műveiből. Debrecen Városa 1862-ben zeneoktatási intézményt alapított Debreczeni Zenede néven. Mosonyi Mihály tevékeny részt vállalt a létrehozatalában. Az iskola azóta is töretlen erővel működik és híres diákok sokaságát bocsátja ki falai közül. 1868-ban Debrecen Város rendezte meg az Országos Magyar Daláregyesület első országos találkozóját, amely alkalomra Mosonyi „Szentelt hantok” című kórusművével tisztelte meg zenekedvelő közönséget. A kompozíció partitúráját Mosonyi saját kezű aláírásával a Szakközépiskola könyvtárában őrzik.

A rendezvény 2015. november 21-én, szombaton 10:30 órakor kezdődik. Helyszíne a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola 4024 Debrecen, Vár u. 1.