Klaudia

Az autentikus pétervári vonófogás Veszprémben

2016.02.24. 16:30

Programkereső

Zakhar Bron orosz hegedűművész - Auer Lipót (1845-1930) magyar hegedűművész, zenepedagógus emlékének ápolója - tart mesterkurzust csütörtökön és pénteken Veszprémben.

Zakhar Bron február 24-én Kozma Imrével, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítójával, az Auer Lipót-program ötletadójával; Batta András zenetörténésszel, egyetemi tanárral és Mága Zoltán hegedűművésszel találkozott Budapesten.

Az Auer Lipót által megteremtett világszínvonalú hegedűiskola egyik leghíresebb tanítványa, Zakhar Bron a találkozón elmondta: a tehetséges magyar művészekkel sok éve tartó szoros és gyümölcsöző kapcsolatok miatt sem tudta figyelmen kívül hagyni azt a felkérést, hogy emlékezzenek meg Auer Lipótról, aki nélkül nem létezne a híres orosz hegedűiskola. Hozzátette: Auer nagyszerű zenész és ember volt, iskolája pedig a legkiválóbb, és ennek Oroszország számára kiemelkedő a jelentősége.

Kozma Imre felidézte: három évvel ezelőtt merült fel benne a gondolat, hogy jó lenne megemlékezni Auer Lipót életművéről. Mint mondta, ebben sokan segítségére voltak: mások mellett Batta András professzor, a Zeneakadémia volt rektora; Rafaelián Leonidasz hangszerkészítő; Porga Gyula, Auer Lipót szülővárosának, Veszprémnek a polgármestere; Navracsics Tibor európai uniós biztos, a térség volt országgyűlési képviselője; Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora és Kováts Péter hegedűművész, a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője.

Ennek eredményeképpen Auer Lipót zenepedagógus, karmester és zeneszerző emlékére 2014-ben nemzetközi fesztivált, akadémiát és hegedűversenyt alapítottak, a róla elnevezett hegedűfesztivál és verseny lebonyolítására pedig emlékbizottság alakult Veszprémben. A mesterkurzusoknak az Auer Akadémia ad otthont évente, a nemzetközi hegedűversenyt - amelyet első alkalommal 2015-ben tartottak - a tervek szerint háromévente rendezik meg.

Olvassa el azokkal a hegedűművészekkel (Marianna Vasileva, Vagyim RepinMaxim Vengerov) készült interjúinkat, akik – többek között – Zakhar Bron tanítványai voltak. 

Zakhar Bron - aki 2015-ben Mága Zoltán újévi koncertjének egyik sztárvendége volt - a magyar hegedűművésszel további együttműködésről is tárgyalt. Több közös hangversenyre is készül a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekarral, emellett a legfőbb mentora lesz annak az ösztöndíjprogramnak, amelyet Mága Zoltán indított hátrányos helyzetű tehetséges gyerekek felkarolására.

A veszprémi születésű Auer Lipót Budapesten Ridley-Kohne Dávidnál, Bécsben Jakob Dontnál, majd Hannoverben Joachim Józsefnél tanult. Ezután Szentpéterváron telepedett le, és a Szentpétervári Konzervatóriumban tanított 1868-tól 1917-ig. Auer nevéhez fűződik az úgynevezett pétervári vonófogás, amely révén a mutatóujjnak és a csuklónak nagyobb szerep jut, mint korábban.