József, Bánk

Felhívás zeneszerzői pályázatra

2016.02.24. 14:56

Programkereső

Az Open Society (OSA Archivum) zeneszerzői pályázatot hirdet olyan fiatal zeneszerzők részére, akik közép- vagy felsőfokú zeneszerzésképzésben részesülnek vagy részesültek, és még nem töltötték be 30. életévüket.

Jelentkezési határidő: 2016. február 28.

Pályázni kizárólag eddig be nem mutatott zeneművel lehet, amely

  • vonós vagy fúvós szólóhangszerre
  • vonós vagy fúvós szólóhangszerre + énekhangra
  • vonós vagy fúvós szólóhangszerre + elektronikára
  • kamaraegyüttesre (vonósok, fúvósok – max. kvintett)
  • elektroakusztikus hangszerelésre épül

A zenemű időtartama min. 5, max. 10 perc

A pályázat díjazása:

Háromtagú szakmai zsűri (Csemiczky Miklós, Fekete Gyula, Madaras Gergely) választja ki a legjobb pályaműveket, melyek 2016. április 28-án kerülnek bemutatásra az OSA Centrális Galériában (Bp. V. Arany János utca 32.).

A legjobb három mű alkotója 50, 30 és 10 ezer Ft jelképes pénzjutalomban részesül.

A pályázat ütemezése és lebonyolítása:

A pályázatra február 28-ig az alábbi e-mail címre kell jelentkezni: SzekelyK@ceu.edu.

zenetrorteneti dokumentumok debrecen
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Erről az e-mail címről kapja meg minden jelentkező azokat az inspirációs forrásanyagokat, melyek gondolatébresztő impulzusként ill. konkrét hivatkozásként egyaránt felhasználhatók a komponálás során.

A jelentkezéshez csatolni kell egy max. 10 mondatos szakmai önéletrajzot.

A pályázat benyújtásának módja: a számítógéppel írt kottát PDF formátumban, jeligével ellátva kell a regisztráció visszaigazolásakor megjelölt tárhelyre feltölteni. A feltöltött pályázati anyag a jeligén kívül semmilyen, a szerzőre vonatkozó információt nem tartalmazhat.

A pályázat benyújtásának határideje: 2016. március 31.

A pályázat elbírálásának határideje: 2016. április 5.

A pályázat eredményének kihirdetése e-mailen keresztül történik. A pályázók e-mailen kapják meg a díjazott művek jeligéinek listáját.

A díjazott ill. az előadásra kiválasztott művek szerzőinek 2016. április 10-ig kell felvenni a kapcsolatot az OSA-val (SzekelyK@ceu.edu). Ezután az OSA képviseletében Madaras Géza fogja egyeztetni a zeneszerzőkkel a bemutató részleteit.

A műveket 2016. április 28-án a Zeneakadémia hallgatói fogják bemutatni.

A pályázat elfogadásának feltételei a következők:

A pályaművek elbírálását ill. bemutatását követően a művek feletti rendelkezési jog a zeneszerzőt illeti meg. A zsűri döntéshozatala ill. a kiválasztott művek bemutatása előtti időszakban a benyújtott művek máshol nem előadhatók.

A pályázat témája:

A pályázat Axel Braun „Valamilyen ellenzék....“ című kiállításához kapcsolódik, amely a Centrális Galériában 2016. március 10. és május 1. között kerül megrendezésre.

Axel Braun Valamilyen ellenzék c. művészeti kutatási projektje a bős-nagymarosi vízlépcső ellentmondásokkal teli történetét vizsgálja. Az összetett történet számos aspektusa közül a kiállítás a Közép- és Kelet-Európa egyik első környezetvédő kezdeményezéseként létrejött Duna Kör tevékenységét követi nyomon. A multimédiás installáció Csillag Ádám és a Fekete Doboz 1980-as és '90-es években készült dokumentumfilmjeire épül, valamint archívumokban és magángyűjteményekben talált videó- és fotó-felvételek ill. dokumentumok alapján mutatja be a hatóságokkal sikeresen szembenálló civil mozgalom történetét, mint a magyar rendszerváltás egyik fontos momentumát. A kiállítás ugyanakkor rámutat arra is, hogy milyen bonyolult viták és folyamatok jellemzik környezetünk fejlődését az antropocén korszakban (azaz az emberi tevékenység uralta földtörténeti korszakunkban).

Aktivisták és szemtanúk bevonásával feldolgozott történelmi dokumentumok és a művész saját táj-reprezentációi segítségével térképezhetjük fel a nagy technológiai és infrastrukturális projektek körüli ellentmondásokat. A kiállítás egyben a reflexió és a véleménycsere terepeként is szolgál: előadásokkal, filmvetítésekkel és beszélgetésekkel járul hozzá a globális fenntartható fejlődésről, az európai integrációról valamint a közép-kelet-európai antidemokratikus tendenciákról folyó vitákhoz.

Az OSA által biztosított inspirációs forrásanyagot a jelentkezés után SzekelyK@ceu.edu e-mail címről kapják meg a pályázó.